De Constructie Van De Wereld 198.

Met en in 2025

De inwoners van Arnhem, onze stad, vierden met gezelligheid en feest de laatste uren van 2024 en de eerste uren van het nieuwe jaar. Zagen en hoorden het vuurwerk, dat landelijk honderd miljoen euro kostte, in rook opgaan. ‘Het leven wordt steeds duurder’, verzuchtte iemand tegen mij. Als bijeffect zijn er elfhonderd vuurwerkslachtoffers geteld. Met een mix van twee doden en levenden met blijvende schade aan ogen en ledematen. ‘In vergelijking met Oekraïne en Gaza valt het mee’, zei een leeftijdgenoot, die ik niet kende, op zes januari tegen me.

Lees “De Constructie Van De Wereld 198.” verder

De Constructie Van De Wereld 197.

Zevenblad #7, Poëzie en beeldende kunst

Goed bericht! Het papieren magazine Zevenblad #7 over poëzie en beeldende kunst is openbaar. In de voorbereiding plaatste Uitgeverij Plaatsmaken Arnhem voor deelname aan Zevenblad een ‘open call’, waarop veertig dichters en kunstenaars reageerden. De redactie bestaande uit Inge Pollet en Menno Wieringa maakte daar naar eigen inzicht een selectie uit. De vormgeving van Zevenblad #7 was in handen van Camille Cilja Caspersen van de Werkplaats Typografie ArtEZ Arnhem.
Formaat 21 x 15 cm, 44 pagina’s ex. omslag, gewicht 120 gram. Drukkers: Dogan Print en Plaatsmaken Arnhem.

Lees “De Constructie Van De Wereld 197.” verder

Oorlog

Het zou iets voor dominee Gremdaat kunnen zijn: U dient zich geestelijk voor te bereiden op oorlog. Kent u die uitdrukking, dames en heren? U dient zich geestelijk voor te bereiden op oorlog. Ik moest daaraan denken toen ik de secretaris-generaal van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, tot voor kort nog minister-president van ons land, laatst hoorde zeggen dat de dreigingen in de wereld sneller op ons afkomen dan waar we op dit moment op voorbereid zijn.

Lees “Oorlog” verder

De Constructie Van De Wereld 196.

Ode aan het ding

Zondagmiddag 24 november 2024 liep een groep mensen achter de trompettist Willem Oosterwijk door het centrum van Deventer. Ze droegen allemaal een ‘ding’ dat ooit een deel van een gebruiksvoorwerp was. Het eindpunt van de parade was het Museum Eicas. Eenmaal binnen legden ze de ‘dingen’ in het midden van een ruimte, waar bezoekers die voor het ‘Tafelgesprek’ gekomen waren op stoelen zaten. Het ‘Tafelgesprek’ was het initiatief van Ronald de Ceuster, kunstenaar werkzaam vanuit Zutphen, en Tobias Frenssen, kernonderzoeker binnen het Expertisecentrum Art of Teaching van het UC Leuven-Limburg.

Lees “De Constructie Van De Wereld 196.” verder

Ontmoetingen: De smartphone

Omdat een orkest van naam een uitvoering zou geven van hoogtepunten uit het concertwerk van Bach, besloot ik de trein naar de stad te nemen om het concert bij te wonen. Op een van de tussenliggende stations stapte een vrouw in, wat klein en gedrongen van stuk maar met een opvallend vrolijk hoedje op. Opvallend, omdat het buiten grauw en winderig was en de vrolijkheid ver te zoeken was.

Lees “Ontmoetingen: De smartphone” verder

De Constructie Van De Wereld 195.

Kunstroute Schuytgraaf Arnhem

Op vrijdag 8 november 2024 nam ik deel aan de fietstocht langs kunstroute in de wijk Schuytgraaf. Koude wind, handschoenen aan. Geen onbekend terrein voor mij , onze kleinkinderen wonen er met hun ouders.

Belangrijk

Kunstroute Schuytgraaf is een kunstproject van Stichting Plaatsmaken dat op verzoek van de gemeente Arnhem is ontwikkeld. Kunst in de openbare ruimte dus, waar Arnhem een naam heeft hoog te houden.

Lees “De Constructie Van De Wereld 195.” verder

De Constructie Van De Wereld 194.

RADICAAL

Jawel, ik heb het over de tentoonstelling RADICAAL, Vrouwelijke kunstenaars en modernisme 1910-1950 in Museum Arnhem. Omdat ik het een belangrijke tentoonstelling vind en het voor mij nieuwe, verdiepende kennis heeft laten zien en lezen. De beeldende kunstenaressen waarvan hun kunstwerken opgenomen zijn in de tentoonstelling leefden en werkten destijds in Frankrijk, Engeland, Duitsland, Nederland, Rusland, Oekraïne, Libanon, Amerika, Spanje, Brazilië en Mexico. In de periode van grote oorlogen, honger, rassendiscriminatie, genocide, vluchtelingenstromen, revoluties, economische groei en verval, dictatuur en democratie. De intense mix van willen bouwen en vernietigen, de dagelijkse menselijke ‘macht’.

Lees “De Constructie Van De Wereld 194.” verder

Toestanden: De parasol

De man had opvallend bolle schouders, droeg kortgeknipt spierwit haar en een kaki short waaruit een paar met tatoeages opgesierde benen staken. Hij had al een poosje naar me zitten kijken dus was het geen verrassing meer toen hij op zeker moment op teenslippers door het knerpende grind op me af kwam lopen.

Ik wachtte af.

‘Die parasol boven u, meneer, kan ik die meenemen naar mijn tafeltje verderop?’

Lees “Toestanden: De parasol” verder