De Constructie Van De Wereld 190

Arnhemse bomen vertellen. Hé, wat?

Op de weg naar het bezoek aan de kunst-Biënnale van Venetië maakten we een aantal prachtige wandelingen in de bergen van de Dolomieten, ook in Italië. We wandelden bij helder weer boven de boomgrens.

Ademende bomen

Boven de boomgrens valt iedere boom die er staat op. Staand bij zo’n boom dacht ik vaak aan het project ‘Arnhemse bomen vertellen’.

Het project werd geïnitieerd en gerealiseerd door Anaïs Breck, een artistiek collectief van mensen, bomen en algoritmes. Het collectief verbindt wetenschap en kunst, werkt vanuit Brussel België. Het collectief installeerde aan zes bomen sensoren in het park Sonsbeek, Zypendaal en de Gulden Bodem in Arnhem. Die sensoren maken per boom zichtbaar wat anders verborgen blijft voor het menselijk oog: het ‘ademen’ van de stam, de hoeveelheid zonlicht die de bomen helpt bij hun fotosynthese, de CO2– en wateraanvoer en de temperatuur in de lucht en bij de wortels.

Interactief

‘Arnhemse bomen vertellen’ is interactief. Je wandelt door de parken en legt een interessant traject af waar de zes bomen staan. Om een indruk te krijgen hoe het project werkt, citeer ik uit de heldere handout. Die is verkrijgbaar bij De Molenplaats Sonsbeek, het begin van ‘Arnhemse bomen vertellen’. Citaat: ‘Bij elk van de bomen is een houten bankje geplaatst met daarop een QR-code. Als je die scant, word je naar een webpagina geleid, waar beeldfragmenten, een artistieke soundscape en digitale beelden je inzicht geven in het leven en de geschiedenis van de boom. Wat je te zien en te horen krijgt, hangt af van je locatie en van de data die de sensoren verzenden. Laat je verrassen, elk uur, elke dag’ (einde citaat). ‘Arnhemse bomen vertellen’ wordt mogelijk gemaakt met de medewerking en steun van de gemeente Arnhem.

Aanbeveling

Het artistieke collectief Anaïs Berck heeft, zonder dat ik daar invloed op heb gehad, met ‘Arnhemse bomen vertellen’ invulling gegeven aan de aanbeveling die op mijn site www.albertsonsbeek.nl staat. Nadat het park Sonsbeek in Arnhem van 2016-2017 mijn werkterrein en inspiratiebron was geweest. Stelde ik voor om, citaat: ‘deskundigen  uit Nederland en de rest van de wereld jaarlijks uit te nodigen om onderzoek te doen naar de kwaliteiten en geheimen van de parken in Arnhem.’ Anaïs Berck toont met hun innovatieve ‘Arnhemse bomen vertellen’ aan dat mijn aanbeveling werkt en beloftevol is.

Meer info: www.arnhemsebomenvertellen.nl

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. +31 64 15 74 352, https://albertvanderweide.nl/

Eén gedachte over “De Constructie Van De Wereld 190”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *