De Constructie Van De Wereld 183.

De grote prijs

Dit is de eerste van een serie columns in 2024 met de focus op coöperatie en confrontatie in de kunst en cultuur.

Een aantal jaren werkten de bekende schoenenontwerper Amber Abrose Aurèle en ik, de kunstenaar Albert Van Der Weide, aan FOOTPRINT. De combi van schoenen en tekeningen. Amber is zevendertig jaar en ik ben vierenzeventig jaar. Zij is specialist en ik generalist, Amber is ZZP’er en ik ben AOW’er.

FOOTPRINT

Het plan voor onze samenwerking dat heeft geleid tot FOOTPRINT kwam tot stand na de tentoonstelling ‘Jan Jansen Shoe Treasures’ (2018) waaraan Amber en ik een bijdrage leverden.

We spraken over de relatie, overeenkomsten en verschillen tussen onze werkterreinen, design en beeldende kunst.

In die gesprekken werd het verlangen wakker om een gezamenlijk werk tot stand te brengen. Waarin onze beide werkterreinen, het ontwerpen en maken van schoenen en het maken van tekeningen en installaties uitgangspunten zijn.

We besloten dit onbevangen en open aan te gaan en vanaf het nulpunt te beginnen. Wat was de urgentie van de samenwerking en wat zijn de gemeenschappelijke inspiratiebronnen vroegen wij ons hardop af. We begonnen parallel daaraan elkaar te confronteren met schetsen, invallen, hoofd- en dwaalwegen. Denken en doen dus in een onnavolgbare slingerbeweging met het perspectief om iets tastbaars tot stand te brengen. Persoonlijke en maatschappelijke hoogte- en dieptepunten en de sublieme gelaagdheid tussen concept en materiaal waaiden door het ontwerpproces.

Het resultaat van dit proces zijn vier tekeningen die op de grond liggen waarop vier paar schoenen staan. De tekeningen en schoenen verwijzen inhoudelijk en stilistisch naar elkaar en vormen een symbiose.

Na de maandenlange presentatie van FOOTPRINT in de tentoonstelling ‘Shoe Fantasies –  Experimantal shoes in art and design’ in de Pécs Gallery in Pécs Hongarije volgde de ultra korte pop-up show in Museum Arnhem in 2023.

FOOTPRINT is eervol bekroond met de ‘Global Footwear Award 2023’, in de categorie ‘Special Collaboration’. FOOTPRINT is ook in 2024 beschikbaar voor nieuwe tentoonstellingen en presentaties.

Info: www.amberambroseaurele.com www.albertvanderweide.nl

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. +31 64 15 74 352, https://albertvanderweide.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *