Kunstroute Schuytgraaf Arnhem
Op vrijdag 8 november 2024 nam ik deel aan de fietstocht langs kunstroute in de wijk Schuytgraaf. Koude wind, handschoenen aan. Geen onbekend terrein voor mij , onze kleinkinderen wonen er met hun ouders.
Belangrijk
Kunstroute Schuytgraaf is een kunstproject van Stichting Plaatsmaken dat op verzoek van de gemeente Arnhem is ontwikkeld. Kunst in de openbare ruimte dus, waar Arnhem een naam heeft hoog te houden.
Er zijn vier permanente beelden in de openbare ruimte van Schuytgraaf geplaatst, een vijfde volgt in 2025. Ze zijn speciaal voor Schuytgraaf gemaakt door Arash Fakhim, Larissa Esvelt, Femke Herregraven, Rob Voerman en Keiko Sato. Op nutshuisjes op verschillende locaties in de wijk zijn grote stickers met gedichten aangebracht. De dichters die hieraan een bijdrage leverden zijn: Maarten Buser, Marije Langelaan, Francis Nagy, Roos Marijn Peperkamp, Tim Lenders, Marieke Polderdijk en Willem van Zadelhoff.
Wat eraan vooraf ging
Plaatsmaken vroeg de curator Fleur Junier een plan voor de kunstroute te maken. Zij nam de openbare ruimte van Schuytgraaf als uitgangspunt en formuleerde daaruit de inhoudelijk koers: het landschappelijk karakter van het gebied, de geschiedenis van de plek en de jonge identiteit van de buurt en haar bewoners. Fleur Junier heeft, in dialoog met het team van de gemeente Arnhem, het team van Plaatsmaken en de Klankbordgroep, kunstenaars geselecteerd en benaderd die zij geschikt en in staat acht om de opdracht voor het maken van een beeld uit te voeren.
Tevens speelde een belangrijke rol in de uiteindelijke keuze van de groep kunstenaars de diversiteit qua leeftijd, achtergrond en gender. Alle gekozen kunstenaars hebben een sterke band met de regio en hebben zich tijdens het proces geëngageerd met de wijk en de mensen die er wonen. Voor selectie van de dichters zijn Inge Pollet en Menno Wieringa verantwoordelijk. Ook zij hebben zich laten inspireren door de wijk en de bewoners en op basis daarvan dichters uitgenodigd een bijdrage te leveren. De Kunstroute is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Arnhem, het Mondriaanfonds en het BPD Cultuurfonds.
De Nimf
Tijdens de fietstocht van twee uur gaf Fleur Junier bij ieder beeld een heldere toelichting over de kunstenaar, het beeld en het proces dat alle betrokkenen hebben doorleefd. De deelnemende kunstenaar Larissa Esvelt, die ook meefietste, vertelde gedetailleerd over hoe zij de opdracht opgevat heeft en hoe en met wie zij het beeld maakte. Haar beeld, vervaardigd van geglazuurd keramiek met de titel ‘De Nimf’ staat in de kanovijver. Bij de nutshuisjes stapten we van de fiets en las Inge Pollet het gedicht voor dat aangeplakt is. Dat was een energieke meerwaarde. Voor mij representeerden de kunstwerken in Schuytgraaf tijdens deze middag het universele ‘genius loci’ – de geest van de plaats.
Vervolg?
Letterlijk gaande weg groeide bij mij tijdens de fietstocht de gedachte dat wat er nu staat ook opgevat kan worden als het begin. Dat uit kan groeien met meer kunstwerken en Schuytgraaf een nog grotere culturele identiteit als meerwaarde geeft.
Informatie
Door Plaatsmaken is een uitstekende vouwblad uitgeven. Bij ieder kunstwerk is een QR-code en er zijn Instagram-pagina’s. Hashtags zijn: #kunstrouteschuytgraaf en # stichtingplaatsmaken.