De Constructie Van De Wereld 165.

(Foto’s: Archief Slow Sports Arnhem)

Mijn dagelijkse lichaam 1

Soms als ik, tijdens mijn wekelijke Slow Sports-les, in het park een heuveltje op ren, stel ik me voor dat ik een topsporter ben. Die net een wereldrecord heeft behaald en eeuwige roem en een paar ton euro heeft verdiend. Als ik op de top van dat heuveltje sta, met een verhoogde ademhaling, weet ik wel beter. 

Conditie

Met lopen en fietsen houd ik mijn dagelijkse lichaam gevuld met botten, pezen, spieren, bloed en vocht etc. in conditie. Bovenop het fietsen en lopen is er sinds januari 2019 een ‘plus’ aan beweging bij gekomen.

Slow Sports

De ‘plus’ dus. Mijn echtgenote, die twee keer in de week tennist en aan zaalsport doet, vertelde me destijds over een vorm van sport waarvan me de naam direct aansprak. Het heet Slow Sports met een mooie verbinding naar de trendy fenomenen als: Slow food, slow photography,slow travel, slow design, slow dating et cetera et cetera.

Dat was de aanleiding dat ik nu zomer en winter een of twee keer per week naar de parken Sonsbeek, Gulden Bodem of Zypendaal in Arnhem, die aan elkaar grenzen, ga. Om daar onder de deskundige leiding van Riëtte van Rooij in een groepje gelijkbestemden aan ‘Slow Sports’ te doen.

Balans

Riëtte legt aan ons de, op kracht, lenigheid en evenwicht afgestemde, sportoefeningen uit en doet ze voor. Als we deze uitvoeren, ontvangen we enthousiasmerende feedback. De oefeningen worden afgewisseld met wandelen naar een andere locatie in de parken. Een functionele afwisseling en balans tussen intensieve fysieke inspanning en ontspanning in een sociaal verband. Lekker buiten in de parken waar hoogteverschillen, bomen, zitbanken en takken onze sporttoestellen zijn.

We sluiten altijd af met een ontspanningsoefening en voor iedereen die kan en wil is er daarna koffie en thee. Dit is compact beschreven in mijn beleving de kern en de kwaliteit van Slow Sports. En dit maakt het voor mij aantrekkelijk en zinvol om iedere week mijn sportschoenen weer aan te trekken. Uiteraard weet ik dat met al deze lichamelijke in- en ontspanningen het definitieve verval niet te stoppen is. Tja… het is niet anders.


Slow Sports is een landelijke organisatie. Meer info: https://www.slowsports.nl/wat-is-slow-sports/

Riëtte van Rooij viert eind juni 2022 dat ze met haar bedrijf http://www.buitenbeweging.nl/ met succes vijf jaar ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Sinds oktober 2018 heeft ze Slow Sports Arnhem onder haar hoede.

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. +31 64 15 74 352, https://albertvanderweide.nl/

4 gedachten over “De Constructie Van De Wereld 165.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *