De Constructie Van De Wereld 164.

Museum Arnhem opnieuw van start

Aan het begin van de toespraak van Saskia Bak, directeur van het Museum Arnhem, voorafgaand aan de opening van het nieuwe museum op 12 mei 2022, verwees zij nadrukkelijk naar de waarde en betekenis van kunst als contragewicht ten opzichte van alle oorlogen op de wereld. Punt gemaakt.

Met de oplevering van het Museum Arnhem heeft het museum een nieuwe start gemaakt. Hulde en meer aan Saskia Bak, haar team, de architecten, de aannemer, vormgevers, politieke en gemeentelijke bestuurders, sponsoren en deelnemende kunstenaars aan de tentoonstellingen.

1980

Het oude gebouw van Museum Arnhem kende ik goed; ik maakte er mijn eerste museumpresentatie in 1980. De legendarische Pierre Janssen was toen directeur. Ook zag ik er tientallen jaren de tentoonstellingen en volgde betrokken en kritisch het tentoonstellingsbeleid van de verschillende directies.

Nieuw voor oud

De eerste kennismaking met het opgeleverde ’nieuwe’ museum waren de onderdelen die ik me herinner van het ‘oude’ gebouw. Gevolgd door en in combinatie met fonkelnieuwe locaties met een grote diversiteit aan volumes, zichtlijnen en perspectieven. Krachtig en soms verrassend ontregelend in de samenhang en verfijnd in de detaillering. Ruimtes die, zover ik het kan beoordelen, vanuit de kunst gezien multifunctioneel inzetbaar zijn. De zeshoekige horecalocatie, het sociale hart van het museum, heeft grandeur. Het veelgeroemde uitzicht op de Rijn en de uiterwaarden is uitgebreid met een uitzicht op de Rijnbrug. De beeldentuin is een onderdeel van het gehele museumcomplex en doet recht aan de collectie sculpturen die het museum bezit. Het museum plus de tuin is als zodanig het sluitstuk van wat de ‘creatieve corridor’, de verbinding met de blauwe golven en de ArtEZ (Hogeschool voor de Kunsten) locaties, moet gaan worden.

Eerste kus

De eerste tentoonstellingen en publieke activiteiten van het Museum Arnhem zetten, als een eerste kus, de toon. In de pers en op de sociale media is hierover al gejubeld en er zijn reeds harde kritische noten gekraakt. Prima, prima deze verschillen in opinies. Feit is voor mij dat hoe mooi, innovatief, duurzaam, uitdagend, beloftevol en esthetisch verantwoord het gebouw en haar omgeving is, het verschil gemaakt gaat worden door de tentoonstellingen en de publieke activiteiten. De basis: de lokale, nationale en internationale aansluiting, diversiteit, inclusie is door de jaren heen ontwikkeld en met ambitie in het beleid verankerd.

Hup, hup, we gaan het allemaal zien en meemaken als jonge makers en hun generatie en de trouwe 50-plussers en bejaarden van hier en daar. Hup, hup voor het leven en de kunst.

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. +31 64 15 74 352, https://albertvanderweide.nl/

2 gedachten over “De Constructie Van De Wereld 164.”

  1. Dit stukje vind ik het allerleukst, Albert!
    ‘Hup, hup, we gaan het allemaal zien en meemaken als jonge makers en hun generatie en de trouwe 50-plussers en bejaarden van hier en daar. Hup, hup voor het leven en de kunst.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *