De Constructie Van De Wereld 160.

Voorwaarts 1

Aan de andere kant van de straat liep een man. Hij droeg een grote muts die zijn hoofd, behalve zijn neus, mond en kin, bedekte. Hij liep driftig en snel op sportschoenen van het merk New Balance. Uit de rugzak die hij droeg galmde muziek. Ik herkende ‘My name is’ van de rapper ‘Eminem’ die de bijnaam ‘Slim Shady’ heeft. De man liep na een kruispunt rechtdoor, ik sloeg rechtsaf. Wat wilde de man uitdrukken met zijn muts, New Balance-schoenen en de muziek?

Dogan

Door de lockdown, de ingrijpende anti-pandemie maatregel, had ik per mail de copyshop en drukkerij Dogan¹ gevraagd een aantal van mijn tekeningen te printen. Mijn bestelling lag op nummer zeven klaar, mailden ze me terug. Toen ik aangekomen was, overhandigden ze me de prints. We wisselden info uit over opdrachten die ze uitvoeren en ik vertelde kort over mijn toekomstige tentoonstelling in China waarvoor ik de prints had laten maken.

Al jaren kom ik bij dit bedrijf en heb het uit zien groeien tot een dynamisch centrum dat gericht is op tast- en zichtbare communicatie met een zeer gevarieerde klantenkring. Op praktische innovatie, duurzaamheid en efficiëntie gericht. De prijs-kwaliteitverhouding is prima. De service is klantgericht en op de menselijke maat afgestemd. Er worden als het nodig is verschillende talen gesproken. Tijdens de lunchpauze van 12.00-13.00 uur is Dogan gesloten.

‘Ni Hau?’²

De prints van mijn tekeningen, die de Dogan maakte, gebruikte ik voor foto’s die ik maak voor de tentoonstelling ‘Ni Hau?’ waarvoor ik uitgenodigd ben. De tentoonstelling³ is een samenwerking tussen het Chinees European Art Center – CEAC- en de Powerlong Art Center beide gevestigd in Xiamen China en de Nederlandse Ambassade in Guangzhou ook China.

Het wordt een groepstentoonstelling en iedere deelnemer heeft een muuroppervlakte van maximaal negen meter lang en vierenhalf meter hoog ter beschikking. Ik werk aan zes foto’s waarin ik de huishoudelijke voedselproductie in de keuken als uitgangspunt nam. Het is een toegankelijk en universeel gegeven waarin lust, economie, levensdrift en alledaagse schoonheid samenkomen. Lekker, lekker… De foto’s bij deze column zijn schetsen. Voor de catalogus die bij de tentoonstelling uit gebracht zal worden schreef ik een tekst. Het begint zo:

每日动力 , 四十多年来,我一直以艺术家的身份创作绘画、照片、装置、物品和表演。在这次展览中,我拍摄了我命名为“日常力量”的物品。照片的主题是与我们的厨房和食物的关系。我处理了厨房里的平底锅,并将它们与住房、死亡、细胞分裂、生态生长和控制机制、

¹ Dogan, Ir. J.P.van Muijlwijkstraat 62 6828 BS Arnhem

² ‘Ni Hau’ is het Mandarijns voor ‘Hallo’

³ De tentoonstelling is de veertiende editie van de reeks: ‘Rolling Snowball’ onder auspiciën van May Lee,  Ineke Gudmundsson en Qanfu Ye.

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. (+31 64 15 74 352, http://www.albertvanderweide.eu)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *