De Constructie Van De Wereld 155.

Blind

Op de eerste dag van september 2021 won de blinde zwemmer Rogier Dorsman (22) de gouden medaille op de 100 meter schoolslag tijdens de Paralympische Spelen 2021 in Tokyo in Japan. Hij won al eerder gouden medailles op de 400 meter vrije slag en de 200 meter wisselslag.

Nadat ik de reportage over Rogier Dorsmans prestatie op het NOS sport-tv-programma had gezien kneep ik mijn open stevig dicht. Met gesloten ogen ontstond een ondefinieerbaar zwarte vlek in mijn hoofd en ik stelde me voor dat dat nooit meer zou verdwijnen. Angst overviel me.

Ik deed mijn ogen weer open en herpakte mezelf. Rogier Dorsman is blind, mogelijk neemt hij alleen een zwarte vlek waar. Als ik hem ooit spreek, ga ik het hem vragen. De bij deze tekst geplaatste drie tekeningen maakte ik door de jaren heen uit innerlijke noodzaak. Ze maken mijn angst zichtbaar, waarvoor ik nu niet de juiste woorden heb, voor het lot waardoor Rogier Dorsman en de anders sporters van de Paralympische Spelen getroffen zijn.

Hij, Rogier, is erop getraind om supersnel zwemmend in het water een rechte koers te houden. Hij heeft het doel in zijn leven om zijn concurrenten uit de hele wereld, die eveneens blind zijn of zeer slechtziend zijn, achter zich te laten. Met succes; respect voor deze man.

Ik keek naar de tv-reportages over het sportevenement in Tokyo en leerde over de intense kracht, de wonderbaarlijke souplesse en de magische energie van het lichaam van de sporters. Lichamen die lijken op het lichaam waarin ik woon, maar die er toch sterk van afwijken. De deelnemende sporters die uit de hele wereld afkomstig zijn, zijn blind, hebben geen benen of armen, missen vingers aan een hand, zijn doof, staan op voeten die haaks op de benen staan… Beoefenen vaak met hulpmiddelen, zoals rolstoelen, akoestische assistentie en bladerunners, de sporten die op de Olympische Spelen voor sporters ‘zonder lichamelijke beperkingen‘ ook plaatsvinden.

De dagelijkse reportages op de televisie over de prestaties van de sporters, de interviews achteraf en de commentaren van de ervaringsdeskundigen vond ik fantastisch. Het leven en de prestaties van de sporters, inclusief het falen, werden met intense emoties en met volle teugen gevierd. Top, top.

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. (+31 64 15 74 352, http://www.albertvanderweide.eu)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *