De Constructie Van De Wereld 140.

Berichten vanaf het eiland (3)

Sinds de intellectuele lockdown is ons huis een denkbeeldig eiland. Voor de boodschappen gaan we naar de supermarkt op het denkbeeldige vasteland. Mijn echtgenote maakt op basis van een reeks recepten een lange boodschappenlijst. We hebben na terugkeer van de supermarkt twee weken eten en drinken in huis. Het leven is overzichtelijk.

Biermerk

Op een vroege ochtend hoorde ik, toen ik voor de supermarkt stond, een telefoongesprek. Er was geen ontkomen aan. Man: ‘Hier Frans. Moet je horen. De nicht van mijn kameraad was opgenomen in het ziekenhuis. Ze had corona… de naam van dat bier je weet wel. Zijn nicht is vannacht overleden. Ja… nu weet ik het zeker. Je kunt van corona dood gaan. Ik ga naar huis en kom niet meer naar buiten. Ik bel je. Doei.’ Hij startte zijn scooter en reed weg.

De penseelstreek

Ik keek naar de andere kant een straat in. Aan het eind van de straat gloorde de ochtendzon. Op een grasveldje voor de straat staat een grote boom. De kruin van de boom is imposant, de brede stam lijkt deze ochtend op een zwarte penseelstreek op een vel papier. In mijn verbeelding doopte ik een penseel in zwarte verf en ik schilderde trefzeker elegante dynamische silhouetten van volwassenen en kinderen onder de boom.

Ping kassa

Terug naar de supermarkt. De schappen waren goed gevuld. In een herkenbare ordening die het boodschappen doen in deze supermarkt houvast geeft. Niet zoeken maar vinden. Het aanbod is ook tijdens de coronacrisis ongewijzigd. Een enkele keer was het zelfrijzend bakmeel uitverkocht. Het goede bericht is dat toen het bakmeel weer voorradig was er niet gehamsterd werd. De supermarktenbranche zag sinds de pandemie de omzet flink stijgen en de aandeelhouders de winst aankoeken. Ping kassa.

Smetvrees

De crisis in de gezondheidszorg is inmiddels ook een ingrijpende economische crisis. De overheid heeft miljarden euro’s voor de zwakke en kwetsbare bedrijven als subsidie vrij gemaakt. Om zo de omvang van de naderende catastrofe te beperken. Ik heb als senior een maandelijks inkomen. Tot op heden brengt de dubbele crisis voor mij voornamelijk ongemak met zich mee. Letterlijk afstand houden van anderhalve meter van andere mensen en thuis blijven heeft een zeker isolement tot gevolg. Het is niet anders. Door de onzichtbaarheid van het virus is de dreiging er door besmet te worden inmiddels in mijn gedrag verankerd. Ik houd me als iemand met smetvrees aan de voorschriften. Wij volgen dagelijks de berichten over het verloop, ontwikkeling en achtergronden van de pandemie, het aantal ziekenhuisopnames en dodelijke slachtoffers.

De kunst

Iedere dag ga ik naar mijn atelier in ons comfortabele huis. Ik werk door aan het project met de schoenenontwerper Amber Ambrose Aurèle. De openbare presentie van de resultaten van ons project staat dit najaar gepland. Baukje Spaltro betrok mij bij haar project Genius Loci Arnhem dat in 2021 plaats zal vinden. Ons werkoverleg gaat met mail en skype. Handig. De duo-tentoonstelling met Anneke Savert bij Circa…dit in Arnhem zal na een ‘pauze’ van twee maanden weer te zien zijn. Voor mijn nieuwe tekeningen is Covid-19 een inspiratiebron. Op mijn werktafel hebben zich veranderingen voltrokken. De lijnvoering in mijn nieuwe tekeningen, met de titel ‘Tekeningen omtrent C’, is trefzeker en elegant. De kleuren, kobalt blauw, cadmium- en Venetiaans rood, phthalo-groen en goud zijn na jaren afwezigheid weer terug.

Dolfijnen

Klein bier? In de beroemde Italiaanse stad Venetië is door de lockdown de enorme toeristenstroom vanuit de hele wereld opgedroogd. Cruiseboten leggen niet meer aan, evenmin landen er vliegtuigen. Het voorheen sterk vervuilde water in de kanalen is nu glashelder. In het Canal Grande zwemmen scholen vissen en er zijn dolfijnen gezien en gefilmd.

Tekeningen van Albert Van Der Weide uit de serie met de titel: ‘Tekeningen omtrent C’.

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. +31 64 15 74 352, https://albertvanderweide.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *