Dasty

Ik was laatst in Doesburg en kreeg na een bezoek aan Grand Café Arsenaal uit 1309 trek in iets. Dat kan natuurlijk daar, maar de impuls om iets vettig in de maag te stoppen ontstond pas buiten. Ik werd vergezeld door Mery en zus Joanna. Zij kiezen voor een Chinees die sinds jaar en dag Doesburg en omstreken – ruim veertig jaar – van nasi, bami en foeyonghai voorziet.

Zoals zoveel Chinees Indische restaurants in het land is het ook een afhaalchinees. Dat is te zien aan een lange rij eetkamerstoelen bekleed met rode skai, die vanaf de entree naar een loket-met-schuifluik leidt. Wij gaan zitten aan een tafeltje-voor-vier met uitzicht op straat. Niet dat er buiten wat te zien valt op zomaar een zondag in juli.

De bediening is routineus en vlot zoals bij een dergelijk restaurant verwacht mag worden. De menukaarten worden gebracht en een schaaltje met kroepoek stimuleert alvast de eetlust. De oudere Chinese vrouw die de bestelling opneemt, doet dat met schwung. Aan alles is te merken dat we hier te maken hebben met iemand die gepokt en gemazeld is in het Chinese eetwezen. De gerechten worden vlot opgediend en voorzien van een professioneel babbeltje.

Wanneer zij de vuile borden ophaalt en vraagt of het smaakte, merk ik snedig op dat het heerlijk was maar nu wél een vetvlek op mijn overhemd heb. Zij prevelt iets onverstaanbaars en belooft terug te komen. Wij denken dat het om het dessert gaat, maar zij verschijnt met een spuitbus Dasty. Is van Wibra legt zij in Chinees-Nederlands uit en werkelijk alle smetten verdwijnen ermee als sneeuw voor de zon. Verbaasd door zoveel compassie duw ik mijn buik over de tafel naar voren. Behendig zet zij zich aan het poetsen en in de kortst mogelijke tijd is er geen ongerechtigheid meer te zien. De ah’s en oh’s zijn niet van de lucht, waar ik grappig opmerk dat ik feitelijk geen eigen vrouw meer nodig heb. Mery vindt het zeer amusant, waar mijn zus later opmerkt – wanneer zij van een ijscoupe lepelt – dat die vrouw wel erg vrijpostig is. Zou zij volgens haar niet bij een vrouw hebben gedaan. Later zoek ik op internet naar dit wondermiddel. Op Tips en Weetjes lees ik dat Dasty hét wondermiddel van de Wibra is en slechts  twee euro kost. Je kunt er van alles mee. Oven, barbecue, velgen en motorblok ontvetten en hardnekkige vlekken zijn er niet tegen bestand. Dasty, dus.

Beeld: Jansplaats met pand Restaurant China, hoek Zandboersteeg, 1970-1975, Fotograaf Gemeentearchief Arnhem, Gelders Archief, nr. 1524-4566

Auteur: Kees Crone

Freelance journalist, tekst- en kroniekschrijver, en auteur. Kees Crone is - zegt men - wereldberoemd in zijn eigen stadsdeel, de Burgemeesterswijk. Kees Crone schreef onder meer een Bijzondere Buurt en Verlicht Kwartier. Hij schrijft met enige regelmaat een column voor Arnhem aan Zee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *