De Constructie Van De Wereld 151.

SONSBEEK 20→24

Goed nieuws voor Arnhem en de wereld. De door de Covid-epidemie  uitgestelde internationale beeldendekunsttentoonstelling en ‑manifestatie in en nabij het Park Sonsbeek zal waarschijnlijk deze zomer van start gaan. De tentoonstelling is de continuering van de traditie die in 1949 begonnen is.

Thema

De tentoonstelling SONSBEEK 20→24 heeft als titel: ‘Force times distance, on labour and its sonic ecologies’. De vertaling op de site van Sonsbeek is: Kracht maal afstand – Over arbeid en de landschappen van geluid. Het kernthema van de tentoonstelling, ik citeer uit de site: ‘Met een keur aan nationale en internationale  kunstenaars, denkers en zeker ook het publiek wordt betekenis gegeven aan lokale en mondiale verschuivingen op het terrein van politiek, economie en technologie. Door kritisch naar het verleden te kijken en te luisteren naar alternatieve geschiedenissen en aspecten van gender, identiteit, ras en diaspora, onderzoekt SONSBEEK 20→24 en de betrokken kunstenaars modellen voor de samenleving van de toekomst.’

Selectie

Toen ik maanden geleden de lijst van de deelnemende kunstenaars op de site van SONSBEEK 20→24  las, viel het me op dat er geen kunstenaars uit de regio Arnhem op staan. Bij gelegenheid vroeg ik Steven van Teeseling, de algemeen directeur van de Stichting Sonsbeek & State of Fashion, naar de achtergrond van deze omissie. Hij legde me uit dat de artistiek directeur Dr. Bonaventure Soh Bejeng Nidikung en zijn curatorenteam bestaande uit Antonia Alampi, Amal Alhaag, Zippora Elders, Aude Christel Mgba en Vincent van Velsen, zorgvuldig en op basis van het geformuleerde thema autonoom de kunstenaars selectie maken. Punt.

Uitsluiting

Zeker in relatie met de beschrijving van het thema van SONSBEEK 20→24, waaruit ik citeerde, vind ik het negeren van het lokale kunstenaars op z’n zachts gezegd opvallend. Niemand heeft me kunnen vertellen dat er in Arnhem door de curatoren onderzoek is gedaan naar geschikte kunstenaars. Het is in mijn beleving een vorm van vooropgezette uitsluiting die haaks staat op  de intenties van de artistiek directeur en zijn team. Zeker voor de kunst in het openbare domein en publieke ruimte is inclusief denken en handelen een voorwaarde voor culturele meerwaarde en een maatschappelijk draagvlak.

Wandering Songs

Het Productiehuis Plaatsmaken in Arnhem heeft het ontbreken van lokale kunstenaars opgepakt en in een Open Call kunstenaars gevraagd om te reageren op het thema van Sonsbeek. Uit de ontvangen reacties  is de tentoonstelling met de titel: ‘Wandering Songs’ samengesteld. Met bijdragen van Hans Walraven, Eef Veldkamp, Barbara Polderman, Albert Van Der Weide, Carel Lanters en Tamara Kho, Wenda Kieskamp, Marcel Reijerman en Sophia Janatti. Jawel, jawel iedereen is welkom om de tentoonstelling te bezoeken inclusief de organisatie van SONSBEEK 20→24.

De tentoonstelling ‘Wandering songs’ is van 21 mei 2021 tot 2 juli 2021 te zien. Voor meer info: www.plaatsmaken.nl.

 .

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. (+31 64 15 74 352, http://www.albertvanderweide.eu)

Eén gedachte over “De Constructie Van De Wereld 151.”

  1. Ach, niets nieuws. Vooral bij de wat meer mislukte Sonsbeektentoonstellingen in het verleden was dat ook al de klacht. Er staat me nog iets bij over de ophef over Jan Hoet die weigerde vragen in het Nederlands te beantwoorden van stadsbewoners die wel de belasting hebben opgebracht om het te organiseren. Zit een beetje in dezelfde hoek als negeren van lokale kunstuitingen. Rare Engelse kretologie bedenken die veel mensen niet begrijpen om maar modern over te komen, wat nu dus weer gebeurt, is daar ook een uiting van. En als ik het goed begrijp van Albert wordt het vooral een woke-evenement. Prima hoor. Als dat maar kwaliteit oplevert want dat vind ik eigenlijk gezegd het meest belangrijke. We gaan het wel zien. Het zou overigens wel eens verfrissend zijn om dat hele Sonsbeek eens een keer 100% door Arnhemmers/ex-Arnhemmers te laten organiseren in samenwerking met alle Arnhemse kunstinstellingen. Woke is in, kleinschaligheid en lokale initiatieven ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *