De Constructie Van De Wereld 148.

Kortom voorwaarts

Vraag niet waarom, maar sinds dat het thuiswerken door zowel de virologen als de regering als een burgerlijke deugd gepropageerd wordt, doe ik de vaat bij voorkeur met mijn eigen handen. Onze vaatwasser staat al maanden droog. De aantrekkelijk bijvangst van het met de hand afwassen is dat ik tegelijk naar de radio kan luisteren. Die hangt aan de muur boven het aanrecht en kan van zenders wisselen met een app op mijn telefoon.

Sport

Helemaal top is het luisteren naar een sportprogramma en afwassen. Voor mij een verknoopte reeks leermomenten. De enthousiaste presentatoren hebben een kleurrijke waaier aan onderwerpen die in een hoog tempo over mijn afwasbakje walmen. Ik leerde bijvoorbeeld dat zwemmers na een wedstrijd onwijs lang bij moeten slapen om te recupereren. Over vaginale hygiëne en penisnijd in de amateursport. Dat er bij wielrenners een vloeiende lijn moet zijn tussen uitgebalanceerd eten, hard trainen en goed poepen. Dat topschaatsers ook op een scheve schaats kunnen presenteren. Dat een top-voetbalkeeper op doping werd betrapt. En dat hij zich verdedigde met het verhaaltje dat hij een pilletje, van zijn vrouw, tegen de hoofpijn had geslikt.

Crisis, crisis… wat crisis!

In contrast met deze vrolijkheid en gratis publiciteit voor de sport is in de kunst de dynamiek zo goed als tot stilstand gekomen. Wat voor mij tientallen jaren dagelijks behoorde tot verdieping, grote opwinding en soms diepe teleurstelling, bestaat alleen nog virtueel. Ook het vooruitzicht om op termijn weer los te gaan ontbreekt. Toegegeven als senior, die het redelijk voor elkaar heeft, heb ik geen klagen. De huidige situatie weerhoudt mij er niet van om iedere dag in mijn atelier te werken. Mijn passie aan te blazen. Crisis, crisis… wat crisis!

Tentoonstellingen op papier

In de voorgaande jaren organiseerde ik met collega-kunstenaars op verschillende locaties in Nederland duo-tentoonstellingen. Een vorm van zelforganisatie, gebaseerd op wederzijds respect en gelijkwaardigheid. Op de huid van ons kunstenaarschap en zonder de ruis van strategische agenda’s en onverenigbare belangen.

Dit initiatief van de duo-tentoonstellingen heeft een nieuw leven. Ze bestaan nu alleen op papier. De eerste twee zijn achter de rug. Met de kunstenaar Seet van Hout maakte ik de tentoonstelling ‘Gewijzigde Omstandigheden’ en met Patrick Keulemans de tentoonstelling ‘Parallellen’. Het zijn full colour brochures van twaalf pagina’s plus een omslag in een oplaag van honderd exemplaren gedrukt door een internetdrukker. De kosten zijn ongeveer gelijk aan de catering van de opening van een reguliere tentoonstelling. Verspreiding onder zakelijke relaties, familie, kennissen en verkoop via de sociale media. Kleinschalig met een overzichtelijk effect.

Voorwaarts

In 2021 staan brochures op het programma met Monika Dahlberg, Amber Ambrose Aurèle, vGtO /Terry van Gurp en René Oudenhoven en La Lue Frankrijk / Irma Witte en Henk van der Krabben. Kortom… Voorwaarts.

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. (+31 64 15 74 352, http://www.albertvanderweide.eu)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *