Biënnale Gelderland 2016

De Biënnale Gelderland is een podium voor hedendaagse beeldende kunst binnen en buiten Gelderland. De Biënnale ontstond in de jaren 90 en wordt sinds 2012 elke twee jaar afwisselend in Arnhem en Nijmegen georganiseerd. De Gelderse Biënnale opent op 14 oktober, vijf weekenden lang gaan de deuren op locatie open voor bezoekers.

Curator

Iedere editie staat een andere curator aan het roer. Voor de jubileumeditie heeft Museum Arnhem curator Hanne Hagenaars uitgenodigd. Hagenaars is kunsthistoricus, curator en oprichter van het magazine mister Motley. Hanne Hagenaars spant zich in om kunst dichter bij een groter publiek te brengen. Dit doet zij door kunst en leven met elkaar te verbinden om zo de waarde van kunst op persoonlijk niveau te laten zien.

‘LIVING, GIVING’

Voor de editie 2016 zoekt Hanne Hagenaars de persoonlijke band tussen publiek en kunstenaars. Hagenaars bedacht daarvoor het concept ‘LIVING, GIVING’. Zij nodigt Gelderse kunstenaars uit om in gesprek te gaan met mensen die in de Arnhemse binnenstad wonen en werken. Kunstenaars wordt gevraagd om voor een persoon een kunstwerk te maken, gebaseerd op deze gesprekken over het leven, lot en keuzes van deze Arnhemmer, zijn geluk en tegenslag. Daarnaast zijn er vijf solo’s in de binnenstad georganiseerd van Gelderse kunstenaars op bijzondere locaties.

Kunst in de binnenstad

De werken zijn te zien bij de mensen thuis, in openbare gebouwen en in winkels. Daarvoor worden locaties gezocht in de binnenstad, in de omgeving van Rozet en tussen de Rozet en het museum. In Museum Arnhem wordt het balkon en de koepelzaal ingericht.

Deelnemende kunstenaars: Aline Eras, Danielle Lemaire, Elejan van der Velde, Fiona Lutjenhuis, Hanne van der Woude, Heidi Linck, Heidi Sincuba, Hendrickje Schimmel, Ide Andre, Kinke Kooi, Maison the Faux (Joris Suk en Tessa de Boer), Mounira Al Solh, Rinke Nijburg, Rudolf Romero, Simon van Til en Nazmiye Oral.

Solo’s: Dorian Hiethaar, Ben Joosten, Gerard Koek, TADA projecten (Marije Vermeulen en Guido Nieuwendijk) en Lieven Hendriks & Jaap Kroneman.

Organisatie

De editie 2016 wordt georganiseerd vanuit Museum Arnhem. Naast curator Hanne Hagenaars heeft het museum Stichting Plaatsmaken gevraagd voor de projectleiding en de marketing.
www.biennalegelderland.nl

Auteur: Schrijver dezes

webmaster Arnhem aan Zee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *