De Constructie Van De Wereld 159.

Goedkoop geld

Schrik niet. Mijn pensioenfonds heeft onlangs aangekondigd dat mijn pensioen in 2022 niet zal stijgen en ook mijn AOW blijft hetzelfde. Geen prijscompensatie en inflatiecorrectie… Ha. En dat in een periode waar het geld tegen de plinten klotst. Er werden reeds door de overheid miljarden euro’s steun uitgekeerd om tijdens de pandemie de economie aan de praat te houden. En de nieuwe regering zal met miljarden ‘goedkoop lage-rente-geld’, flink bijsturen. Het nieuwe regeerakkoord is vooral een repareerakkoord volgens deskundigen. De reparatie van alles wat de voorgaande jaren niet goed ging of gewoon mislukt is, zal in de toekomst hersteld worden, is de belofte.

Mijn sector ‘de kunst en cultuur ‘ kreeg het in de voorgaande jaren zwaar te verduren. De aangekondigde financiële steun voor de toekomst zal vooral aangewend worden om de bestaande culturele infrastructuur in stand te houden. Het volgende gaat over dit fenomeen. Klein maar fijn.

De Vaandeldrager

‘Onze Rembrandt van Rijn’ maakte in 1636 het schilderij ‘De Vaandeldrager’. Het schilderij is nu in het bezit van de Franse bankiersfamilie Rothschild en die willen er vanaf. Ze boden het aan het Louvre in Parijs te koop aan en dat gezaghebbende museum bedankte voor de eer. Mede de vraagprijs van 175 miljoen bleek een onoverkomelijk obstakel. Vervolgens kreeg ‘ons Rijksmuseum in Amsterdam’ de kans het schilderij voor hetzelfde bedrag te kopen. De directeur van het Rijksmuseum had er wel oren naar en kon samen met de Vereniging Rembrandt 25 miljoen euro op tafel leggen.

Het Rijksmuseum wil het schilderij graag hebben omdat het een gat in de collectie opvult, een bijdrage levert aan de canon, het Nederlandse cultureel erfgoed versterkt en om toekomstige generaties te laten genieten van het schilderij.

Voor de resterende 150 miljoen euro ging Taco Dibbits, de directeur van het Rijksmuseum, naar de regering, waar het geld toch tegen de plinten klotst. Logisch. Hij heeft blijkbaar het gezag om direct door te dringen tot de centrum van de macht. De verantwoordelijk ambtenaren en politici namen zijn vraag serieus. Gezamenlijk maakten zij de op handen zijnde aankoop groots bekend. In de media tuimelden daarna de voor- en tegenstanders van de aankoop over elkaar.

Ik laat die meningsvorming even liggen omdat ik een aantal prangende vragen heb die verband houden met transparante bestuurscultuur en besluitvorming hieromtrent. Daar komen ze: 1) Waarom wil de bankiersfamilie Rothschild het schilderij onderhands verkopen voor een vast bedrag? 2) Wat betekent het dat museum het Louvre het schilderij niet in de collectie wil hebben? 3) Wat is de structuur van die korte lijnen tussen Taco Dibbits, de directeur van het Rijksmuseum en de ambtenaren en minister van WVC, waardoor het verzoek voor 150 miljoen euro ontvankelijk werd verklaard en concrete stappen werden gezet om het schilderij aan te kopen?

Vip-Kaart

Sinds kort kan ik het ’Gratis Rembrandts Experience Rugzakje’ afhalen. Eveneens kan ik in het Groninger Museum smullen van een ‘gratis koffie/thee + muffin’. Ik ben namelijk tegen betaling lid van de Vriendenloterij en heb een Vip-kaart ontvangen. Door mijn lidmaatschap doe ik iets goeds voor het behoud van musea, bioscopen, monumenten, dierenparken en theaters. Tevens maak ik in 2022 kans op het winnen van 142,6 miljoen euro. Daar kan ik de Vaandeldrager van Rembrandt bijna van kopen. Ik doneer geld en speel in eerst instantie mee met de ‘Vriendenloterij’ om de culturele sector te steunen. Tot op heden won ik bij andere loterijen alleen kleine prijsjes, dus verwacht nu geen gouden bergen. Enfin, als ik toch ineens een echt groot bedrag win, zal ik daarna in een kobaltblauwe Tesla gaan rijden.

Foto’s: A.V.D.W als ‘De Vaandeldrager’ door Sonja Duimel voor Tembres 2016. Voordeelgids Vriendenloterij. De kastanjeboom als kerstboom.

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. (+31 64 15 74 352, http://www.albertvanderweide.eu)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *