De Constructie Van De Wereld 152.

De gulle kunstenaar

“Als je wat langer meedraait vallen ze op: De gulle kunstenaars. Naast het maken van eigen werk zijn ze de dragers van projecten, pilaren van de initiatieven. Vrijheid ten top, bottom up, zonder restricties van de hofdans die de kunstwereld ook is. Met jarenlang dezelfde energie creëren ze omstandigheden voor experimenten, ideeën, exposities en groeikansen.”

Dit citaat van de kunstenaar Karin van Pinxteren* las ik op Facebook (12 juni 2021 ). Wat zij aan de orde stelt, is herkenbaar en belangrijk.

De basisattitude van de ‘gulle kunstenaars’ vormt in mijn beleving de dynamische en constante onderstroom van de kunst. Waarin steeds door de kunstenaars geïnnoveerd en ontwikkeld wordt. In het huidige post‑coronatijdperk en in relatie met de dominantie van het officiële kunstcircuit verdient het fenomeen meer aandacht. Daarom besloot ik in alle bescheidenheid, die mij volgens mijn fans sympathiek maakt, de tekst van Karin van Pinxteren persoonlijk te maken door deze te spiegelen aan mijn eigen kunstenaarspraktijk.

Samenwerken

Het samenwerken met collega-kunstenaars is een van de rode draden in mijn meer dan veertigjarige kunstenaarsloopbaan. Op basis van wederzijds respect, solidariteit, delen van kennis en inzichten, en wederkerigheid komen in mijn praktijk acties, projecten, publicaties en tentoonstellingen tot stand. De jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw waren daarvoor voor mij een vruchtbare voedingsbodem. Wereldwijd verenigden kunstenaars zich om het heft in eigen hand te nemen onder de noemer ‘kunstenaarsinitiatieven’. Het waren ‘doe het zelf’-organisaties met uiteenlopende profielen en achtergronden. Al dan niet financieel gesteund door particulieren, bedrijven en overheden. De kunstenaars die betrokken waren bij de organisatie en programmering hadden een ideaal en de ambitie om het kunstcircuit en de samenleving op eigen kracht een poepje te laten ruiken. Ik raakte uit overtuiging en werkplezier betrokken bij uiteenlopende kunstenaarsinitiatieven.

Voorbeeld: Het In-en Uitzicht van de Toren

De kunstenaar Hans Eijkelboom en ik ‘leenden’ van 1982 tot 1989 van de gemeente Arnhem de uitkijktoren op de Belvedère in het beroemde park Sonsbeek. Gedurende drie maanden per jaar nodigenden wij kunstenaars uit om speciaal voor de toren een werk te maken. Wij stelden gezamenlijk per jaar het programma samen. Zo realiseerden speciaal voor de locatie onder meer Marina Abramovic/Ulay, Ad Gerritsen, Boezem, Jacqueline Overberg, Peter Baren en Arno van de Mark er sculpturen, installaties en performances. We richten op pragmatische gronden een stichting op om daarmee culturele fondsen en subsidies binnen te harken. We regelden alles zelf inclusief PR en waren tijdens de openingstijden ook de gastheren.

Kunstonderwijs

Van 1981 tot 2012 was ik als docent en later directeur/bestuurder werkzaam in het Hoger Kunst Onderwijs. Ik werkte aan de AKI ArtEZ Enschede, De Gerrit Rietveld Academie Amsterdam, de Academie Minerva Groningen en de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. De kwaliteit van de organisatie en het onderwijsprogramma wordt gedragen door de samenwerking tussen kunstenaars en vormgevers die als docent aan de academies verbonden zijn. Dat heb ik als een uitzonderlijke vorm van samenwerken ervaren waarin dialoog en confrontatie sturende instrumenten zijn. Die leverden samen met de studenten een goed pedagogisch en didactische werkklimaat op.

Duo Duo

In 2015 nodigde de kunstenaar Allie van Altena mij uit voor een duo-tentoonstelling bij DeFKa in Assen. Dit werd het begin van een reeks ‘duo duo’-tentoonstellingen in Zwolle, Eefde, Arnhem en Amsterdam. Unieke samenwerkingsverbanden met als uitgangsposities het werk van de kunstenaars Frans van Nunen, Irene Companjen, Eugène Terwindt, Franck Gribling, Anneke Savert en mij. Bij iedere tentoonstelling maakten we een brochure. Omdat sinds de pandemie tentoonstellingen uitgesloten zijn, maken we brochures die dienen als een tentoonstelling op papier. Met Seet van Hout, Patrick Keulemans, Carin Unverzagt, Peter Krijnen, La Lue Irma Witte/Henk van der Krabben zijn reeds brochures uitgebracht.

Samenwerkingen in 2021/22 met Monika Dahlberg, Amber Ambrose Aurèle, Terry van Gurp en René Oudenhoven van vGtO en Introdans zijn in voorbereiding. Financiering van deze activiteiten zijn: eigen middelen, verkoop van kunst en brochures en immateriële steun van liefhebbers. Dus… Voorwaarts en niet vergeten wat ons sterk maakt in de strijd bij honger of bij eten… et cetera… Ha…

*Karin van Pinxteren is deelnemer aan de tentoonstelling ‘Geen daden maar woorden’ samengesteld door de kunstenaar Korrie Besems voor Omstand Arnhem:
https://www.omstand.nl/
https://karinvanpinxteren.com/

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. (+31 64 15 74 352, http://www.albertvanderweide.eu)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *