Ach Arno…

Vandaag overleed Arno – daarom een beschouwing over hem uit 2005

Arno Arts brengt ARNIJM samen

Arno Arts – tomeloos kunstenaar en ideeëngenerator, solist en coöperator, stimulator en moderator, touroperator en canvasser, conceptualist en bouwer, op het snijvlak van Fluxus, Pop-Art, Mail-Art en Postmodernisme – brengt in het najaar van 2005 ARNIJM tot stand: het smeltpunt van het weerspannige span Nijmegen en Arnhem, doorsneden door Nederrijn, Linge en Waal, met als  geografisch middelpunt “De Reet” in Elst waar beide culturen elkaar ontmoeten.

Met water, vuur, aarde en lucht, als souvenirs aan dit onvergetelijk urbaan knooppunt vol tegenstellingen, herschept Arno Arts de antoniemen tot synoniemen.  085 en 080, 024 en 026, het wordt allemaal 06 en www. Nijmegen en Arnhem, ze liggen beide aan zee als je vanuit de verte kijkt. De tweelingstad tegen wil en dank gaat een intercultureel huwelijk aan en het Griftkanaal wordt weer geopend.

Arno stopt een aandenken aan die gemeenschappelijkheid in een zakje, een flesje, een blikje en een doosje. Tweeparkenzand, Tweerivierenwater, Tweepolderslucht, Tweegrillvurenas. Het is allemaal onze grond, ons water, onze lucht en ons vuur. “Guaranteed Work of Arts”, staat erop, als bezwerende formule voor deze alchemistische operatie, uitgesproken door de schepper.

De tijd was er rijp voor. Meerderen zagen “les deux cités jumelées” geboren worden als cultureel concept. Zoals alle goede ideeën gelijktijdig ontstaan, omdat de omstandigheden erom lijken te vragen. Vinec, Het KAN, Dziga, Plaatsmaken en Stichting G.A.N.G. en Arts zagen de steden virtueel aaneengroeien tot een stevig netwerk met krachtige knopen.

Arno Arts – filosoof en pragmaticus – buigt mee en sluit zich aan, maar neemt zonder dat hij het echt in de gaten heeft, door zijn onbeteugelde energie en enthousiasme een leidende rol op zich. Hij canvast en lobbiet harder dan ooit tevoren en ook ver vantevoren. Al tijdens Made In Arnhem flyert hij met zijn ideeën op de openingen van G.A.N.G., de presentaties van de diverse uitgaven en collecties, op alle denkbare culturele knooppunten.

Een website moet er komen – www.arnijm.nl waar beide steden elkaar ontmoeten in de ‘N’ van Nu of Nooit – en die komt er in september 2005. Explosieve bezoekcijfers en een verbluffende hoeveelheid bijdragen van over de hele wereld laten zien dat het om meer gaat dan een facilitaire bundeling van grootsteedse initiatieven. Nee, er speelt meer. Mail-art is E-mail-art geworden. Het web verzamelt meer en meer bereik, diepgang en zeggingskracht. ARNIJM is een logisch knooppunt in dat web. Als je van grote hoogte kijkt, zie je het.

De aantrekkingskracht tussen de zustersteden is op dit moment – juist vanwege hun familieband en hun ontmoeting op deze onverwachte reünie – zo groot dat de noodzaak van het Park Overbetuwe pregnanter wordt dan ooit. Laat er een buffer komen tussen de stedelijke uitloopgebieden, tussen Waalsprong en Schuytgraaf, en de nieuwe woonwijken van de gemeente Overbetuwe. Het hoeft niet eens allemaal groen of blauw te zijn. Het kan ook Arts zijn.

Rijk Willemse, 2005

Auteur: Schrijver dezes

webmaster Arnhem aan Zee

Eén gedachte over “Ach Arno…”

  1. Goh, Rijk, is dat even schrikken!
    Hij en ik hebben op dezelfde school gezeten (ABK) en hoewel we niet veel contact met elkaar hadden (meer een ‘hallo’ in het voorbijgaan), stond hij voor mij toch wel symbool voor de eigenzinnige kunstenaar in de goede zin van het woord.
    Sterkte voor iedereen die hem kent en dit leest!

    Ed Bruinvis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *