De Constructie Van De Wereld 93.

Er was een passagier verdwenen, misschien verdwaald. De betreffende passagier had zich niet gemeld bij de gate op luchthaven Schiphol waar mijn boardingpas al was gescand. Ik zat, toen ik dit hoorde, op stoel 23 K in het KLM-toestel vlucht: KL 753 die ons in 11 uur naar de eindbestemming Quito, de hoofdstad van Ecuador, zou brengen. Ik weet niet of de passagier zich alsnog heeft gemeld want viel ik in slaap voor het vliegtuig opsteeg.

Guamoto

Na aankomst in Quito reisden we in 18 dagen door de lengte van Ecuador om de laatste dagen van de reis door de brengen op de Galapogos eilanden. Waar we tussen de zeeleeuwen, pinguïns, zeeschildpadden en nabij de leguanen waren. De reis was de kennismaking met verschillende bevolkingsgroepen, meeslepende landschappen, dalen en bergen, vulkanen, oude en jonge steden en dorpen. Nadat we Otavalo, Quito, Papallacto, Tera en Baños aangedaan hadden. Kwamen we op 15 maart 2016 aan in Guamoto en logeerden in Inti Sisa Art Guest-House.

Voetbalkooi en een kudde koeien

constructie93-1Guamoto is een klein bergdorp in het hart van de centrale Andes. Gelegen in een van de meest tradionele streken van Ecuador: 95 procent van de mensen zijn Indigenas. Het dorp telt ongeveer 5000 inwoners en in de bergen rond Guamoto wonen meer dan 40 000 Indigenas in hechte gemeenschappen. We logeerden zoals reeds gezegd in het prachtige Art Guest-House van het gemeenschapsproject Inti Sita.

De avond na aankomst in het Inti Sisa liep ik door het dorp en zag op een plein een voetbalkooi waar jonge mannen technieken oefenden en tactiek bespraken. Ze waren geconcentreerd bezig en werden gade geslagen door groepjes jonge vrouwen en bejaarde mannen. Ik ging tussen hen inzitten en werd naar ik vermoed niet opgemerkt. Was ik onzichtbaar vroeg ik me af. Wat een naïeve vooronderstelling was die pijnlijk duidelijke werd toen ik op de weg terug naar Inti Sisa half onder de voet gelopen werd toen ik tussen een kudde koeien belandde. Die luidruchtig voortgedreven werden door twee mannen en een blaffende hond. Even dacht ik een figurant te zijn op een filmset die net een risicovolle scene had gespeeld. Guamoto had een betoverende werking op mij die avond.

Inti Sisa Art Guest-House

constructie93-2We werden in Inti Sisa, wat zonnebloem betekent, eerder op die dag ontvangen door Eva Gielis die sinds 2011 voor Inti Sisa werkt. In het Vlaams vertelde ze in rap thempo over de achtergronden van Inti Sita en maakte ons wegwijs in het Guest-House dat de kwaliteit heeft van een goed hotel met een uitstekende keuken en sfeer en uitstraling van een maatschappelijk geëngageerd collectief. Open architectuur waarin de verschillende functies van de ruimten in elkaar verglijden, solide eenvoudige meubilair, de sculpturen en schilderingen direct op de wanden die de geschiedenis en missie van Inti Sisa verbeelden en profileren. Het is het huis van de ontmoeting tussen de bevolking en de toeristen en de non-verbale uitwisseling van ideeën en inzichten door beeldende kunst. Het Guest-House is ook het verdienmodel waarmee voor een deel de educatieve programma en activiteiten van Inti Sita gefinancierd worden.

Het speerpunt van het beleid van Inti Sisa is het verzorgen van buitenschools onderwijs en het ondersteunen van lokale initiatieven op dit terrein. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw wordt Inti Sisa met kennis en financiële middelen mede mogelijk gemaakt door particulieren voornamelijk afkomstig uit België. Inti Sita heeft zich ontwikkeld tot het educatieve centrum voor Guamote en omgeving waar ondermeer van maandag tot vrijdag 40 kleuters ontvangen worden en elke middag lekker eten. Er is een naaiatelier en worden computercursussen en lessen Engels en autochtone muziek gegeven en huiswerkbegeleiding verzorgt . Het Guest-House is het verdienmodel waar lokale medewerkers een inkomen mee verdienen en daarbij ondersteun worden door vrijwilligers uit Europa. De Fondación Inti Sisa zegt in dit verband over zichzelf : “Inti Sisa is een volledig onafhankelijk project. Al onze inkomsten komen uit toerisme of particuliere giften. En al onze inkomsten worden integraal in het project geïnvesteerd.

We zijn erkend door de Ecuadoriaanse regering als educatief centrum en reiken aan het eind van elke cursus certificaten uit.”

Urgentie

Voor we de volgende dag, met tegenzin, verder reisden. Liep ik het Guest-House nogmaals door en las de volgende tekst op de muur: ” Je oren steeds alert open houden om de pijnkreet van anderen en hun noodkreet voor hulp te horen dat is solidariteit “. Zelf op deze plek van het goede en comfortabele leven voor ons, voor mij, kwam de urgentie over.

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. +31 64 15 74 352, https://albertvanderweide.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *