Kerstcadeau

Als u nog niet wist, dat het boek “Arnhem dubbelstad. Straatnamen in wijken en buurten” pas verscheen, heeft u even niet opgelet. De Arnhemse Koerier, De Gelderlander en websites van gemeente Arnhem, Arnhem-Direct en Bezoekerscentrum Sonsbeek deden er – soms uitvoerig – melding van. Van de laatste is dit niet zo gek, het is immers de uitgever. Ook van de gemeente ligt het voor de hand. Zij toont op www.arnhem.nl/arnhemsestraatnamen nota bene alle straatnamen in het Arnhemse.

Vooruitlopend op de lancering schreef auteur Kees Crone zelf een aantal blogs over het fenomeen “straatnaam”. Zo kunt u nu al weten dat die herkenbaar, uitspreekbaar, schrijfbaar en niet te lang mag zijn. De “tijdgeest” leverde eveneens veel stof tot nadenken op. Paul Kruger of Van Heutsz zouden nu absoluut niet meer met een straat of laan worden herdacht. In 2013 liggen Zuid-Afrikaanse Boerenoorlogen en de koloniale strijd in voormalig Nederlands Indië niet zo lekker meer als indertijd. Eerst beroemd, later berucht of verguisd; het kan verkeren. Naar anti-apartheid strijder Nelson Mandela werd daarentegen in 1977 wél de “nieuwe” brug over de Rijn vernoemd.

De Ernumse tongval kan bovendien ook nog problemen opleveren. Want Karl Marx klinkt lokaal toch echt als Kerl Merks. Trouwens, tegen het straatnaamcriterium “klankverwantschap” wordt nog weleens gesteggeld. Zo is de pizzabezorger regelmatig in verwarring of de bestelling naar de W.F. Hermans- of de Woody Hermanstraat moet. Afijn, mocht u méér willen weten dan kunt u altijd nog “uitzending gemist” van Rtv-Arnhem bekijken. Op 2 december jl. resulteerde het daar in ieder geval tot ongekende kijkcijfers.

Kees Crone, Arnhem dubbelstad. Straatnamen in wijken en buurten, Arnhem 2013, ISBN 9789079520046, kost € 12,50 en is echt een cadeau voor onder de kerstboom.

Auteur: Kees Crone

Freelance journalist, tekst- en kroniekschrijver, en auteur. Kees Crone is - zegt men - wereldberoemd in zijn eigen stadsdeel, de Burgemeesterswijk. Kees Crone schreef onder meer een Bijzondere Buurt en Verlicht Kwartier. Hij schrijft met enige regelmaat een column voor Arnhem aan Zee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *