De Constructie Van De Wereld 175.

Uitnacht Arnhem 2023

Appeltaart en Spinoza

Op een woensdagochtend half elf las ik met een cappuccino en een stuk appeltaart onder handbereik. Niet omdat het feest was, maar omdat ik er zin in had. In de wetenschap dat nu in Europa een oorlog uitgevochten wordt waarin mannen elkaar vermoorden, vrouwen sneuvelen en kinderen in de leeftijd van onze kleinkinderen creperen. Jawel, las ik de tekst van Nederlands wereldberoemde filosoof Spinoza (1632-1677):

Vrede is niet de afwezigheid van oorlog. Het is
een deugd, een geestesstemming, het is de dispositie
voor goede daden, vertrouwen en recht.

De makers

Dank Spinoza, het moet steeds herhaald worden dat oorlog en vrede gewoon mensenwerk is. Ha… in vrede zal vrijdag 27 januari 2023 de Uitnacht Arnhem plaatsvinden van 19.00 tot 23.30 uur. Een bondig hoogstandje van wat Arnhem cultureel en artistiek te bieden heeft. Dit keer is het programma samengesteld door de dansers van Introdans: Jurriën Schrobben en Alberto Villanueva.

Ze zeggen hierover: “De taak om de Uitnacht te leiden is een geschenk voor ons, we supporten onze lokale artiesten en culturele instellingen. Zeker nu we gemeenschappelijke gronden moeten vinden, in kunst en in het leven.” Daar spreekt een heldere visie uit waar ik warm en optimistisch van word.

Het zijn beiden dansers, makers dus, die weten wat het is om iets tot stand te brengen wat er nog niet is. Wat altijd ontstaat uit passie, betrokkenheid en noodzaak. Met bewust of onbewust een publiek voor ogen.

Bubbels

De Uitnacht vind plaats in drie ‘festivalbubbels’ in verschillende wijken van de binnenstad. Verdeeld in drie tijdvakken. Een handige opzet waarin het publiek weet waar ze moeten zijn. In contact komt met de kunstenaars en de culturele instellingen in de buurt en waar dynamiek en ontmoeting kan ontstaan. Voor informatie, locaties en tijdsvakken verwijs ik graag naar de praktische site: uitnacht.nl.

Cultuurprijs Arnhem

Heel romantisch hecht ik nog steeds waarde aan de uitspraak van de componist Béla Bartók (1881-1945): “Competitie is iets voor paarden, niet voor kunstenaars.” Daar trekken ze zich bij het uitreiken van de Cultuurprijs Arnhem niets van aan. Dit jaar zijn voor de prijs van 5.000 euro en eeuwige roem Mascha Halberstadt, Arash Fakhim en het Collectief Koppig genomineerd. Makers met een grote betekenis voor de stad en het artistieke klimaat in Arnhem, Nederland en de wereld.

Uitreiking is op 27 januari 2023 in Luxor Live tussen 23.00 en 23.45 uur. Het klinkt goedkoop, ik weet het, voor mij zijn de genomineerden nu al alledrie winnaars.

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. +31 64 15 74 352, https://albertvanderweide.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *