De Constructie Van De Wereld 187.

War on my canvas 

Hij, de jonge man in legeruniform, zijn naam is Andre Siromakha, reed in zijn elektrische rolstoel behendig naar voren. Op het slagveld in Oekraïne verloor hij zijn rechterarm en zijn rechterbeen. Hij nam het woord en vertelde bescheiden in het Engels over de strijd tegen de Russen in zijn land en de verdediging van democratische waarden en de rol en positie van de kunst en de kunstenaars. Ik luisterde naar hem en keek naar zijn verminkte lichaam, dacht aan hoe te leven zonder rechterarm en rechterbeen. Angst overviel me.

Hij sprak tijdens de opening van de tentoonstelling ‘War on canvas’ in de Suzanne Biederberg Gallery in Amsterdam. De tentoongestelde kunstwerken zijn van Anton Shebetko, Etching Room1, En Rozen en Niek Verschoor. Niek was een van de initiatiefnemers en werkt meer dan twintig jaar samen met Nederlandse militaire organisaties en is vergroeid met de thema’s oorlog en vrede.

Een van de andere sprekers tijdens de opening was Mariana Djulay, curator en eigenaar van de BLOCK a gallery in Kyiv-Amsterdam. In haar betoog legde ze de nadruk op de huidige situatie en betekenis van de kunst. Waaruit ik de voor mij volgende treffende passages citeer:

“Right now, Ukraine is fighting for a new world for future generations, a world without tyranny. My mission, as a Ukrainian art curator, is to tell about this tough struggle through art. Unlike the news, art interacts on deeper levels, more subtly, telling its story to the viewer. Art encourages the viewer not just to look, but to think and feel. The war has brutally interrupted our normal lives. As known, artists are the most sensitive and vulnerable group of the population. But how does an artist function in wartime? How to be creative when your life is in danger every minute? How to earn from your art? Some artist started to reflect immediately, pouring out their pain into the canvas. Some remained voiceless in the face of war for a long time.” 

De deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling ‘War on canvas’ Anton Shebetko, Etching Room1, En Rozen en Niek Verschoor transformeerden hun ervaringen naar kunstwerken, vanuit hun eigen achtergrond, geboren in Oekraïne, ontheemd of bij wie de beladen geschiedenis van Europa een thema is. Kunstwerken gemaakt en uitgevoerd in verschillende materialen en dimensies. De tentoonstelling is multidisciplinair en van een grote diversiteit. Alle kunstwerken verhouden zich tot de menselijke maat en passen derhalve naadloos in het dagelijks leven. Ervaarbaar in het moment en voor de toekomst als statement.

Info over de tentoonstelling: www.biederberg.com

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. +31 64 15 74 352, https://albertvanderweide.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *