De Constructie Van De Wereld 184.

Op alles wat ik ben

In juni 2023 mailde mij de schrijver Peter WJ Brouwer, onder embargo, de tekst van zijn nieuwe roman. De werktitel van zijn roman van toen ‘Op alles wat ik ben’ is onveranderd gebleven. Het document liet ik op papier printen en dat voelde aan als de stoffelijke voorloper van wat uiteindelijk een gedrukt boek zou worden.

Zijn roman ‘Op alles wat ik ben’ is een verhaal over de blauwdruk van een jeugd. Over dubbelhartigheid, geloof en idolatrie, activisme en schuivende panelen. Over een herhaling van zetten en geschiedenis die zich herhaalt. Gesitueerd in vier delen tussen 1985 en 2015. Als lokkertje citeer ik graag de leeservaring van Arjan Peters, literair criticus van HP De Tijd en Argus, die nog voor de publieke presentatie van de roman schreef: ‘Brouwer laat fijntjes zien dat men zich ook buiten de kerk dient te hoeden voor verlossers’. Dat belooft wat.

Peter WJ Brouwer vroeg mij, nadat ik het manuscript gelezen had, zonder omwegen, om de omslag van zijn roman te ontwerpen. Voor zijn vorige roman ‘het oog van de kraanvogel’ had ik ook de omslag ontworpen. Onze samenwerking van toen was goed verlopen dus echt onverwacht kwam zijn verzoek ook weer niet.

Symbiose

Formeel was Peter WJ Brouwer mijn opdrachtgever. We onderhielden een productieve dialoog over de gewenste beeldvorming van zijn roman en mijn leeservaring met zijn tekst. In onze metiers is een groot verschil in dynamiek. Peter is maanden met de tekst aan de slag om de verhaallijn helder voor de lezer navolgbaar te maken. Ik maak op basis van zijn tekst ontwerpen die op het verzoek van Peter gebaseerd zijn op mijn tekeningen. Hij ziet in mijn tekeningen parallellen met de taal. Ik streefde naar een omslagontwerp dat een compacte verbeeldende transformatie is van zijn tekst. Met de hand gemaakt met een persoonlijke signatuur. De symbiose tussen zijn literatuur en mijn beeldende kunst, wat in de boekenbranche een novum is. Ik tekende een stevige basis waar in het proces verschillende varianten gepasseerd zijn. Daaruit hebben we er een gekozen die Peter en ik goed vinden. Waar het lezen van de roman uren vraagt, is de omslag van de roman in een fractie van een seconde te zien en te herkennen.

Voor de aanloop naar de hoofdstukken maakte ik vier tekeningen die samen met het ontwerp voor de omslag een beeldverhaal vormen.

De roman ‘Op alles wat ik ben’ is uitgegeven door In de Knipscheer: www.indeknipscheer.com
Info: Peter WJ Brouwer www.peter-brouwer.com

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. +31 64 15 74 352, https://albertvanderweide.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *