De Constructie Van De Wereld 180.

Tussen Grenzen, in het Museum Arnhem

Tussen Grenzen is een heel grote tentoonstelling over migratie en het oversteken van grenzen. De tentoonstelling bestaat uit twee delen, een mode tentoonstelling en een kunst tentoonstelling. De getoonde kunstwerken en mode ontwerpen zijn gemaakt door ontwerpers en kunstenaars uit verschillende landen en steden inclusief Arnhem. Ik volg in mijn tekst keurig de tweedeling in de opzet van de tentoonstelling. Na het meerdere keren zien, ervaren en lezen van de twee tentoonstellingen vroeg ik me af waarom de modetentoonstelling en beeldendekunsttentoonstelling zo strikt geschieden zijn. Ik zag juist meerdere aanleidingen voor synergie.  

Mode

Meestal weet ik al, als ik naakt na een korte ochtenddouche, welke kleren ik die dag zal dragen. Ik noem dat ‘mijn kleren’ wat voornamelijk slaat op het feit dat ik ze gekozen en betaald heb. De vorm en het materiaal zijn door anderen bepaald, zijn confectie en maken deel uit van een enorme industrie. Waarvan het succes voor een groot deel is gebaseerd op steeds opnieuw nieuwe kleding op de markt te brengen. Die als de laatste ‘Mode’ zowel functioneel is en de tijdsgeest reflecteert. 

De modeontwerpers spelen in de ‘Mode’ een zeer belangrijke rol. Zij hebben het talent en het inzicht om ontwerpen te maken die het verschil prominent aangeven met wat er al is. De ontwerpers zijn verbonden aan hun eigen culturele achtergrond en opgenomen in relevante netwerken die begrensd zijn. In de modetentoonstelling ‘Tussen Grenzen’ worden kleding  en sieraden geëxposeerd en in videotapes de achtergronden toegelicht. De tentoonstelling laat zien wat de invloed is op succesvolle ontwerpers die meerdere culturele achtergronden met zich meedragen.

Mirror Sephie

Een treffend voorbeeld vind ik het vierdelige werk ‘Mirror Selfie’ van Lisa Konno (1992). Haar vader migreerde in 1977 van Japan naar Nederland. Ze groeide op in twee culturen. Ze reflecteert met ‘Mirror Selfie’ op haar bi-culturele identiteit en de absurditeit van schoonheidsidealen in Japan en Nederland door de geschiedenis heen. Lisa Konno vervolmaakte  ‘Mirror Selphie’ in 2023. Er ging een intensieve periode van onderzoek, proberen, afwijzen en herzien aan vooraf. Wat nu in het museum staat, verwijst naar het sieraad en is een combinatie van herkenbare kleine gebruiksvoorwerpen. Waardoor het door er naar te kijken direct communiceert. ‘Mirror Selphie’ is strak, efficiënt en zeer zorgvuldig gemaakt. Ik houd er van.

Kunst

Als ik ’s morgens mezelf, na een korte douche, afgedroogd heb weet ik dat mijn dag voor een deel in het teken staat van de beeldende kunst. Meer dan veertig jaar ben ik kunstenaar uit passie, betrokkenheid en overtuiging. Professioneel hecht ik meer waarde aan de kennis die kunst genereert en overbrengt op de ‘andere mensen’ dan dat het louter in dienst staat van entertainment. In de tentoonstelling Tussen Grenzen is vanuit de thematische basis gekozen voor kunstwerken die gemaakt zijn die over meerdere culturen gaan en waarmee de kunstenaars vergroeid zijn. De tentoonstelling is evenals de modetentoonstelling voor mij een kenniscentrum. Waarin ik veel meegemaakt en geleerd heb. De deelnemende kunstenaars zijn verbonden aan hun eigen culturele achtergrond. Veel van de getoonde kunstwerken, objecten, schilderijen, foto’s video’s, komen uit de collectie van het Museum Arnhem.

Mockery  

Een treffend voorbeeld hiervan is de film Mockery (Projections) van Tiong Ang (1961)  Hij werd geboren in Indonesië en woont in Amsterdam. Tiong heeft Chinese voorouders. Hij groeide deels op in Nederland. In de film stelt Atone Niane uit Senegal, die in Amsterdam woont, zich de vraag hoe een Chinese man die niet in China geboren is terug kan gaan naar zijn Chinese wortels. De film toont een gepassioneerde persoon, opgegroeid in Afrika, tegenover een ingetogen persoon uit Azië. Deze persoon is de kunstenaar Tjong Ang, die in de film zwijgend aanwezig is en soms in beeld is met betekenisvolle attributen. In de film worden op een intense ironische manier culturele vooroordelen uitvergroot. Ik houd er van.

De stem van Arnhem

Met de mode- en kunsttentoonstellingen wil Museum Arnhem ook mensen en organisaties met elkaar verbinden. Ik citeer een deel van hoe het Museum Arnhem daar handen en voeten aan geeft. “In Tussen Grenzen komt ook de Arnhemmer aan het woord. Arnhemse partners waaronder Presikhaaf University, Newbees en Stichting JAM (Jonge Arnhemse Moeders) zijn gekoppeld aan zes kunstenaars: Tintin Wulia, Mirthe Dokter, Susanne Khalil Yusef, Yuchen Li, Sidney Monkau en Domenique Himmelsbach de Vries. De kunstenaars delen samen met de Arnhemse communities persoonlijke verhalen over migratie.”

Meer info: museumarnem.nl

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. +31 64 15 74 352, https://albertvanderweide.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *