De Constructie Van De Wereld 177.

Tegen alle ‘shit’

Gewoon als cadeau ook voor jullie, lezers van deze site. Mijn column die ik schreef voor het papieren ‘Bulletin parken Sonsbeek-Zypendaal-Gulden Bodem. Voorjaar 2023 – jaargang 34 – nummer 1’*.

Omdat dit geluid steeds op een andere en nieuwe manier verteld moet worden. Als contragewicht tegen alle ‘shit’ in de wereld.

Vrede in het park

Wandelend op een zondagmiddag in het park Sonsbeek in Arnhem, midden februari 2023, realiseerde ik me dat een paar jaar voor mijn geboorte militairen van een bezettingsleger hier ook gewandeld hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die militairen, uitsluitend mannen, voerden ongevraagd macht uit met gebruik van antidemocratische middelen. Ze zaaiden angst, schiepen ongelijkheid en zetten bevolkingsgroepen tegen elkaar op. Een sinistere uiting hiervan was het bord aan de ingang van Sonsbeek aan de Apeldoornseweg waarop stond ‘Voor Joden verboden’. Sonsbeek als onderdeel van onze collectieve geschiedenis.

Kraters

Ieder jaar viert Arnhem groots de bevrijding van die onderdrukkers waarbij de vijand van toen op de achtergrond blijft. De laatste tijd ben ik me er meer dan voorheen van bewust dat ik vrij ben geweest tijdens mijn leven tot nu toe. Op eigen grondgebied heb ik in vrede kunnen leven. Nooit heb ik hoeven bukken voor mortiergranaten, drone- en raketaanvallen die in een klap delen van de Burgemeesterswijk zouden kunnen vernietigen en dan ook omvangrijke kraters zouden veroorzaken in de grote weide van Sonsbeek.

Spinoza

Vrede, daar gaat het om, helder en treffend toekomstgericht verwoord door de wereldberoemde Nederlandse filosoof Spinoza (1632-1677): ‘Vrede is niet de afwezigheid van oorlog. Het is een deugd, een geestesstemming, het is de dispositie voor goede daden, vertrouwen en recht.’ Dank Spinoza, het moet steeds herhaald worden dat oorlog en vrede gewoon mensenwerk is.

Ontroerend

Evenals vorig jaar en de jaren daarvoor ben ik verbaasd en ontroerd door het omslagpunt in het park Sonsbeek. Van winterstand en schijnbare onveranderlijkheid naar de eerste puntjes onder de bomen die uitgroeien tot krokussen, sneeuwklokjes en narcissen. Naïef vraag ik me ieder jaar af: wie heeft de knop omgezet zodat alles weer in beweging komt en gaat groeien en bloeien? Rationeel weet ik wel dat het ‘gewoon’ de natuurlijke cyclus is waar we deel van zijn, waar we enorm afhankelijk van zijn en waar we eveneens grote invloed op uitoefenen.

Een wankel evenwicht dat onder grote druk staat en zichtbaar onderbouwd wordt door uiteenlopende deskundigen met inzichten en meetbare feiten. Er worden door de regering ingrijpende maatregelen voorgesteld om de disbalans in de natuur weer te herstellen. Om het probleem mede op te lossen dragen burgers op alledaags niveau een steentje bij door tegels in hun tuin te vervangen door planten. Handig en eenvoudig. De gemeente Arnhem ontwikkelt samen met bewoners en ondernemers de #Groenestad, #Leefbarestad, #Gezondestad en #Klimaatadaptiestad.

Het Park Sonsbeek, evenals de andere parken van Arnhem, vertegenwoordigt voor dit belangrijke onderwerp een niet te onderschatten vaste waarde.

* Het Bulletin wordt uitgeven door ‘Vrienden van Sonsbeek’. Ieder kwartaal schrijf ik een column over mijn ervaringen in het park Sonsbeek en de wereld – www.sonsbeek.nl.

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. +31 64 15 74 352, https://albertvanderweide.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *