De Constructie Van De Wereld 149.

Het oog van de kraanvogel

Het was, ja het was een glorieuze overwinning zonder verliezers. Zo voelde het op het moment dat de schrijver Peter W J Brouwer mij zijn nieuwe roman ‘HET OOG VAN DE KRAANVOGEL’ op een late zondagmiddag in maart 2021 overhandigde. Ik betastte de roman van papier en rook eraan en monsterde de typografie van het binnenwerk. En jawel, ik keek enigszins geforceerd kritisch en ijdel naar de omslag. Op verzoek van Peter en met instemming van de uitgever had ik namelijk de omslag ontworpen.

Een, het begin

De roman begint zo: ‘Arthur had zijn stoel naar achteren geschoven en Marcus zijn verwensingen, krachtig en zorgvuldig geformuleerd, naar zijn hoofd geslingerd. Daarna had hij zich een weg gebaand naar de uitgang van de club, waar hij oploste in gekleurde rook. Marcus was nog een tijdje blijven zitten, zwaar ademend, onmachtig om op te staan. Het zweet liep over zijn slapen en er zaten vlekken bij zijn oksels. De flessen dansten in het licht van de bar.’ (einde citaat)

Met dit citaat is niet alleen de toon gezet maar hebben de hoofdpersonen een naam en een conflict dat in het vervolg van de roman ingekleurd en verder uitgewerkt wordt.

Het geheim van de roman

Ik ben gefascineerd door de roman als literair genre. De romans die ik door de jaren heen las, hebben me toegang gegeven tot een geconstrueerde wereld. Fictie die zo opgebouwd is dat het een samenhangende beschrijving is die in tijd en ruimte op papier plaatsvindt. Of die in de werkelijkheid gebeurd is of zou kunnen zijn, dat ligt open. In de roman is de verbeelding aan de macht van de schrijver en de taal. Het boek is het tastbare, vertrouwde en sexy transportmiddel voor de lezer. In het begin van ‘HET OOG VAN DE KRAANVOGEL’ wordt een scène beschreven die bijna aan het eind van het boek op z’n plaats valt. Tijd en ruimte verglijden, grijpen in elkaar en laten weer los om plaats te maken voor…

Drift

Er gebeurt in ‘HET OOG VAN DE KRAANVOGEL’ veel. Als lezer werd ik de roman ingezogen, meegevoerd en nieuwsgierig gemaakt naar de afloop. Om na het lezen, dat op een rituele passage lijkt, de hoofdpersonen Marcus en Arthur los te moeten laten. ‘HET OOG VAN DE KRAANVOGEL’ wordt geafficheerd als een psychologische roman. Waarin vriendschappen, carrières, schaamte, seksuele drift, ziekte en verlangen verfijnd in elkaar verweven zijn. Onderwerpen die universeel zijn en waarmee de lezer zich kan identificeren. Opvallend vind ik de heldere, precieze en delicate formulering die ik na het lezen van zijn eerdere roman en gedichten een stijlkenmerk vind van Peter W J Brouwer. Die de gelegenheid open laat om ook als lezer gebeurtenissen tussen de regels in te vullen.

Cover

Een aantal jaren geleden sprak ik de schrijver Peter W J Brouwer in het voorbijgaan. We wisselden aan de cultuur gerelateerde info uit en hij vertelde mij dat zijn roman ‘Het Siamees moment’ net uit was. Ik kocht van hem die roman en ik betaalde contant. Las daarna zijn gedichten.

We hielden contact en hij vroeg me maanden geleden de cover te ontwerpen voor zijn nieuwe roman ‘HET OOG VAN DE KRAANVOGEL’. Ik vroeg hem om zijn tekst op hoofdlijnen te sturen. De tekst raakte me en ik zag vanuit mijn collectie tekeningen mogelijkheden. Selecteerde vijf tekeningen die ik als basis geschikt vond. Peter selecteerde uit die vijf exemplaren de tekening die hij het meest geschikt vond. Ik ging met die tekening aan de slag, maakte een aantal varianten en koos voor de typografie het lettertype met de naam ‘Simplified Japan’ vanuit het gegeven dat een belangrijk deel van de roman zich in Japan afspeelt. Klaar.

Roman ‘HET OOG VAN DE KRAANVOGEL’ door Peter W J Brouwer www.peter-brouwer.com

Te koop via de goede boekhandel of te bestellen bij uitgeverij In de Knipscheer indeknipscheer@planet.nl.

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. (+31 64 15 74 352, http://www.albertvanderweide.eu)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *