Ik ben een groot dierenliefhebber en geniet enorm van mijn roedel die bestaat uit drie windhonden en een kat. Twee van mijn honden komen uit Spanje. Beiden zijn ze vrijgekocht uit een dodingstation. Dat is een destructiebedrijf waar aan de lopende band jachthonden vernietigd worden. Dit klinkt keihard, maar is de naakte waarheid.
De moeder van Neva, mijn jongste, behoorde tot “The Lucky Ones”. Ze was zwanger toen ze naar het high killingstation gebracht werd en pups leveren geld op. De dodingstations ontvangen een bedrag voor iedere hond die zij vernietigen, maar kunnen extra geld vangen door honden vrij te laten kopen. Op die manier is mijn Lila ook aan haar dood ontsnapt. De eigenaar van een Spaanse shelter heeft haar uit de handen van haar vernietigers gered.
Op 1 februari eindigt in Spanje het jachtseizoen en begint het massaal dumpen en doden van Galgo’s. In Nederland maakt Galgo Platform zich, samen met stichtingen die zich inzetten voor het welzijn van Galgo’s en Podenco’s, sterk om aandacht te vragen voor dit verborgen dierenleed dat in strijd is met artikel 13 van het Verdrag van Lissabon. Jaarlijks wordt op de eerste zondag na 1 februari een demonstratie georganiseerd die aandacht vraagt voor het verborgen leed van deze mooie wezens. Dit jaar is dat vanwege de regelgeving rondom COVID-19 niet mogelijk. Op de socials wordt door diverse partijen aandacht voor deze kwestie gevraagd en ook de EU is met verschillende partijen in debat gegaan over het lot van Galgo’s, Podenco’s en het daaraan klevende dierenleed. De sleutel lijkt registratie en educatie te zijn, maar er is nog een lange weg te gaan.
In Spanje wordt massaal met Galgo’s en Podenco’s gejaagd. De dieren worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden en gemarteld. De honden die voor de jacht gebruikt worden, zijn voor de jagers gebruiksvoorwerpen en worden niet als huishond gezien. De beste honden worden in de regel na twee jaar op gruwelijke wijze gedood. Ze worden opgehangen, levend verbrand, in massagraven of killing stations gedumpt. Daarnaast is er nog de jacht met Podenco’s de zogenaamde Rehala’s of La Monteria’s. Ze worden ook voor toeristen en bedrijven als attracties aangeboden. Deze vorm van plezierjacht is big booming business. Na Afrika is Spanje het grootste jachtland ter wereld. Afgelopen week stond het nieuws bol van Gordon en zijn franse buldog Toto. De dierenbescherming heeft de presentator gevraagd per direct te stoppen met zijn nieuwe internetserie waarin hij met zijn hondje op pad gaat om mensen positiviteit te brengen, maar intussen gaat het martelen en doden van honden in Spanje, een door Nederlanders geliefd vakantieoord, op grote schaal door. Officieel sterven er jaarlijks 50.000 honden, maar het werkelijke aantal ligt, volgens ingewijden, veel hoger. Op zondag 7 februari wordt op de socials massaal aandacht voor het lot van deze honden gevraagd. Het is tijd dat de verborgen horrors van Spanje aan de kaak gesteld worden. Het wordt door velen als cultureel erfgoed bestempeld, maar het massaal misbruiken, martelen en doden van dieren, heeft daarmee niets te maken. Een citaat van Ghandi is hier op zijn plaats: ‘De mate van beschaving van een samenleving valt af te meten waarop ze omgaat met dieren.’