Anoniem

In Arnhem rukt het parkeren met vergunningen op. Vervelend als je op je “eigen”, oude, vertrouwde plek, vlak voor de huisdeur, nu ook andere automobielen van buurtgenoten-met-een-vergunning, moet dulden. Er is een oplossing.

Je typt een anonieme brief en stopt hem onder de autoruitenwisser van de vlerk die het aandurfde op jouw plaatsje te gaan staan. Hij mag dan een gemeentelijke parkeerlicentie hebben, het zou toch fijn zijn als hij zijn auto elders parkeert.

Dit is géén wereldleed, maar wél burgertruttigheid in optima forma. De vreemd parkeerder kan twee dingen doen: er lak aan hebben en gewoon daar parkeren als de plek vrij is, of de auto toch maar ergens anders neer zetten. In het eerste geval loopt hij de kans op een anonieme kras of deuk. In het tweede geval geeft hij gehoor aan de naamloze oproep en zet hij zijn auto maar op een andere plaats. Het voelt niet goed, maar ja, een held was hij nu ook weer niet.

Nee, Frans Heuveling doet dat heel anders. Die schreef op een vuilcontainer op de hoek van de Bakenbergseweg en Amsterdamseweg: Als jij hier troep gooit, hij bedoelt naast en niet in de container, ben je een aso. En aso’s horen hier niet. Als ik je zie, geef ik je aan. Kijk, de auteur van dit vuilbakproza heeft het begrepen. Niks geen anoniem klaagschrift, maar gewoon op de man af zeggen waar het op staat.

Auteur: Kees Crone

Freelance journalist, tekst- en kroniekschrijver, en auteur. Kees Crone is - zegt men - wereldberoemd in zijn eigen stadsdeel, de Burgemeesterswijk. Kees Crone schreef onder meer een Bijzondere Buurt en Verlicht Kwartier. Hij schrijft met enige regelmaat een column voor Arnhem aan Zee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *