De Schuiftrompet van C.C.S. Crone uit 1947 beleeft zevende druk

Hoe is het, om een vader te hebben die ruim zestig jaar ná zijn verscheiden nog steeds van zich doet spreken? Bovendien een vader die ik nooit bewust heb meegemaakt. Het is in ieder geval opmerkelijk. Deze (boeken)week werd in Utrecht de nieuwe editie van De Schuiftrompet – het verzameld proza van C.C.S. Crone – gepresenteerd. Vijfenzestig jaar na de eerste uitgave verscheen bij Uitgeverij IJzer de zevende druk met als stofomslag een illustratie van C. Icke uit de oorspronkelijke uitgave.

C.C.S. Croneprijs

De schrijver C.C.S. Crone (Utrecht 1914 – Arnhem 1951), naar wie de literaire prijs van de stad Utrecht is genoemd, schiep een klein en eigenzinnig oeuvre. Het bestaat uit drie novellen en tien korte verhalen. Zijn verhalen, die zich hoofdzakelijk in Utrecht in de jaren dertig van de vorige eeuw afspelen, gaan over de kleine mensen in crisistijd, over stoffige hoekjes waar nooit iemand kijkt.

Zijn personages, met al hun wensen en verlangens, zijn echter universeel. Crones werk is niet gebonden aan plaats en tijd, en juist daarin vindt het zijn bijzondere waarde. Het gaat over sappelaars in crisistijd. Crone geeft minutieuze observaties waarbij op de achtergrond altijd wel een carillon of draaiorgel klinkt. Zijn novellen Het feestelijke leven en Muziek over het water worden tot het beste gerekend wat tijdens het interbellum verscheen.

Potentie

C.C.S. (Kees) Crone is met 36 jaar niet oud geworden; de dood overrompelt hem in 1951. In 1947, vier jaar voor zijn overlijden, verhuist hij naar Arnhem. Drie van zijn vier kinderen, onder wie ik, worden daar geboren. Kees Crone werkt als pr-manager bij de AKU en is zeer actief in het Arnhemse culturele leven. Na zijn plotse overlijden wordt hij op Moscowa begraven. Eerder schreef ik een artikel over hem dat in het Arnhems Historisch Tijdschrift, aHt 2010/4, werd gepubliceerd. Ik besluit mijn bijdrage over Crones Arnhemse jaren met de zin, “dat hij de potentie in zich had om een Arnhemse auteur te worden!”.

C.C.S. Crone, De Schuiftrompet, Uitgeverij IJzer, Utrecht, 2012, ISBN 978-90-8684-077-9, 208 blz., Gebonden, Prijs: € 18,50, Omslagtekening: Cor Icke (1913-1994)

Auteur: Kees Crone

Freelance journalist, tekst- en kroniekschrijver, en auteur. Kees Crone is - zegt men - wereldberoemd in zijn eigen stadsdeel, de Burgemeesterswijk. Kees Crone schreef onder meer een Bijzondere Buurt en Verlicht Kwartier. Hij schrijft met enige regelmaat een column voor Arnhem aan Zee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *