De Constructie Van De Wereld 77.

Tekening: Albert Van Der Weide

DE MASSA

Als in een romantische wals zijn we 2015 in gegleden. Plop, een voorspoedig en goed Nieuwjaar gewenst. Deze column is het vervolg op mijn vorige column (nr. 76) die u niet noodzakelijkerwijs hoeft te herlezen om deze column te consumeren of op waarde te schatten. Gaan met die banaan.

C Het dagelijks leven volgens het noodlot dat net niet plaatsvond

In april 2014 bezocht ik de Gouden Tempel in Amritsar in Noord India nabij de Pakistaanse grens. Ik reisde er naar toe met Ankit Goel en Gangan Gambhrir beiden professoren aan de Apeejay University, College of Fine Art in Jalandhar deelstaat Punjab waar ik toen gastprofessor was. De Gouden Tempel, het spirituele centrum van de Sikhs, bestaat uit 24-karaats goud dat gedoneerd is door de gelovigen. Mannelijke Sikhs zijn herkenbaar aan hun kleurige tulbanden, baarden en snorren. Op de avond van ons bezoek veranderde de stand van de maan. Dat was de reden dat er overdag enorm veel mensen naar de Gouden Tempel kwamen als voorbereiding op de wijziging in het universum. Die dag zou voor mij persoonlijk het noodlot toeslaan maar dat vond net niet plaats. Het volgende deed zich voor: de massa mensen op het plein voor de ingang van de tempel verplaatste zich en ik voelde de druk op mij toenemen. Ik wilde niet in de tempel zijn want vond dat onder deze omstandigheden misplaatst. Zette me schrap, handen op de heupen, ellebogen opzij , borst naar voren en dacht zo de opstuwende massa te stoppen. Mijn begeleiders, Ankit en Gangan namen me plotseling stevig bij beide handen en brachten me in de beweging van de massa en leidden me langzaam en tactvol naar de buitenkant van de menigte. Wat was er gebeurd als jullie dit niet gedaan hadden, vroeg ik. Hoogstwaarschijnlijk was je omver geduwd met mogelijk desastreuze gevolgen. Alle mensen zijn vredelievend en zorgzaam en verwachten dat iedereen, zo dicht bij de tempel, hetzelfde doel heeft.

D Het dagelijks leven volgens de keus van een ander

In een documentaire op de televisie bij de publieke omroep over de opvang van Syrische vluchtelingen in Nederland, vertelde een jonge man in soepel Engels dat het leven in zijn vaderland hem voor de volgende keus stelde: moordenaar worden of vermoord worden. Hij koos uit overlevingsdrift voor ons land waarin naar verwachting de hoofdprijs van de Postcode Loterij in 2025 1 miljard euro zal zijn. Ook zoals nu zal de massa het geld bij elkaar brengen waarvan enkelen gaan profiteren. De massa heeft altijd gelijk .

E Het dagelijks leven om te lachen

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, geboren in Beni Sidel Marokko, vertelde in een televisieoptreden ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de komiek Andre van Duin. Dat hij tijdens zijn inburgeringcursus veel geleerd heeft van de grappen, sketches en woordspelingen van de veelzijdige komiek die miljoenen fans heeft in alle lagen van de bevolking. Andre van Duin heeft een aantal onvergetelijke en unieke bijdragen geleverd aan de romantische concerten van de eveneens beroemde orkestleider Andre Rieu. Ahmed Aboutaleb kan de volgende Minister President van Nederland worden.

F Het dagelijks leven volgens de massa

De wereldberoemde acteur Sir Anthony Hopkins componeerde in 1964 een wals met de titel: ‘And the walz goes on’. Hopkins acteerde Hannibal Lecter in de film The silence of the Lambs. Hij deed dat zo overtuigend dat de scheidslijn tussen de projectie van de film en de realiteit vervaagde en menigeen na het zien ’s nachts angstdromen had. Hopkins speelde in films met criminele thema’s overtuiging en met passie de moordenaar. Anthony componeerde, zoals gezegd in 1964 een romantische, filmische en in zekere zin klassieke wals. Deze werd na pakweg 50 jaar, in aanwezigheid van hem en zijn derde echtgenote, een aantal keren exclusief uitgevoerd door het succesvolle Nederlandse orkest van Andre Rieu. Beide mannen begrijpen de massa en de kassa. Sterker no,g ze begrijpen het leven van de massa.

G Het dagelijks leven volgens:’ in naam van’

Op zondag 11 januari 2015 demonstreerden om en nabij vier miljoen mensen in Parijs in naam van de vrijheid, gelijkheid en broederschap. Aanleiding was de moord op medewerkers van het satirische tijdschrift ‘Charlie Hebdo’ en klanten van een Joodse supermarkt ‘Hyper Cacher’. De terroristen pleegden de misdaad met Kalasjnikov vuurwapens in naam van de profeet Allah.

H Het dagelijks leven volgens Voltaire (Frans schrijver en filosoof 1694-1778)

‘Ik verafschuw wat u zegt, maar zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen.’

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. (+31 64 15 74 352, http://www.albertvanderweide.eu)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *