De Constructie Van De Wereld 145.

GROEN… GROEN…

Als u deze column eerder las in de New York Times, De Volkskrant of de Gelderlander dan heeft het eerder lezen van de inhoud grote indruk gemaakt. Ik schreef deze column in eerste instantie voor het Bulletin Parken Sonsbeek-Zypendaal-Gulden Bodem, najaar 2020 jaargang 32 nummer 3.

Voorwaarts

Het mooie en beroemde park Sonsbeek – jawel daar gaan we weer – maakt deel uit van een grote groep Arnhemse parken. Onze stad heeft in het land en ver daar buiten een ‘groen’ imago. De parken hebben een positief effect op ons welbevinden en ons gedrag, zo is wetenschappelijk aangetoond. Ze zorgen dankzij de duizenden bomen voor schone lucht omdat ze de reductie van CO2 bevorderen, om maar een actueel onderwerp bij de kop te nemen.

Alle parken

Om het vervolg van deze column richting te geven noem ik de namen van de parken in Arnhem die opgenomen zijn in Wikipedia. Het geeft een aardige inkijk hoe er naar het groene imago op de digitale snelweg gekeken wordt. Daar komen ze: Park Angerenstein, Landgoed Bronbeek, Gulden Bodem, Hoogte 80, Immerloopark, Musispark/Janspark, Park Klarenbeek, Mariëndaal en Boschveld, Stadsblokken-Meinderswijk, Moscowa, Park Onderlangs, Park Presikhaaf, Rijkerswoerdse Plassen, Rosandepolder, Park Sacre Coeur, Park Sonsbeek, Speeluiterwaard Bakenhof, Warnsborn en Hoog erf, Park Westerveld, Park Zypendaal, Park Lingezegen. Ook worden in dit verband Nationaal Park de Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom in één beweging meegenomen.

De parken omsluiten het centrum en woonwijken en infiltreren in het stedelijk weefsel. In straten en lanen staan bomen die verbinding vormen met de parken. Zorgvuldig aangelegde en onderhouden voor- en achtertuinen van woonhuizen versterken het groene imago van Arnhem. En tonen de enorme diversiteit waarmee mensen hun woon- en leefomgeving inrichten met alles wat groeit en bloeit. Prachtig.

Kenniscentrum

Mijn fascinatie voor de samenhang tussen de parken dateert uit 2016/2017. Park Sonsbeek vormde destijds gedurende een jaar mijn inspiratiebron en werkterrein als kunstenaar. Op de site www.albertsonsbeek.nl doe ik verslag van dat enerverende jaar. Mijn afsluiting liet ik vergezeld gaan van een aanbeveling: benut de fraaie parken door ze te zien als een groot kenniscentrum. In mijn beleving komen in deze rijke keten onder de regie van de jaargetijden aspecten samen als geschiedenis, ecologie, recreatie, menselijk gedrag, biologie, economie, schoonheidsbeleving en toekomstperspectief.

Uitnodigingen

Voor de praktische uitwerking van een allesomvattende studie stel ik voor om jaarlijks personen uit te nodigen als een econoom, sporter, ecoloog, boer, kunstenaar, bioloog, tuinder (vul verder maar in). De opdracht zou moeten zijn: onderzoek de samenhang, ontwikkel van daaruit eigen inzichten en ga vanuit je eigen discipline en autonomie op zoek naar kennis, waarmee je functionele en hemelbestormende aanbevelingen kunt doen om de parken dynamisch en toekomstbestendig te houden. Kortom, laat de geest waaien!

De uitkomsten van dit onderzoek kunnen fungeren als vliegwiel en als provider voor innovatie. Zoiets is hard nodig in een tijd van economische crisis, energietransitie en klimaatverandering. De parken van Arnhem als kennis voor de toekomst! Het Arnhemse gemeentebestuur heeft eind juli 2020 een serie plannen gelanceerd om op de klimaatveranderingen te reageren. Mijn idee om de gezamenlijke parken als onderzoeksterrein aan te wijzen, past daar prachtig in. Het zou het initiatief van de gemeente versterken. Voorwaarts.

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. (+31 64 15 74 352, http://www.albertvanderweide.eu)

Eén gedachte over “De Constructie Van De Wereld 145.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *