De Constructie Van De Wereld 131.

Fietsen, micro en een witte kat

Oeps… deze column is gebaseerd op een herinnering van bijna tien jaar geleden over de energietransitie in een land ver weg van hier. Ik wil de herinnering tot leven roepen omdat het nu in een actueel verband is komen te staan. Wat ik toen zag en meemaakte kon ik vanuit mijn Nederlandse context moeilijk plaatsen. Nu wel, er is sindsdien veel gebeurd.

Begin

Het begon met een bijna-aanrijding door een geluidloze fiets die vanuit het niets leek te komen. De fiets reed met hoge snelheid. Op de bagagedrager was een grote stapel tassen gebonden. De fietser bewoog z’n benen traag. Hij reed namelijk op een elektrische fiets.

Xiamen

Ik maakte dit voorval mee in de welvarende stad Xiamen in China. Waarin ik een aantal maanden werkte. De stad met 3,5 miljoen inwoners ligt in het zuidwesten van China aan zee. Vanaf het balkon van de flat waarin ik toen woonde kon ik in de binnenhaven, waarop ik op uitkeek, de effecten van eb en vloed zien. In Xiamen was de dagelijkse zorg om het milieu zichtbaar in de stad. Het afval werd direct gescheiden, afgevoerd en deels hergebruikt en er zijn openbare sanitaire voorzieningen voor iedereen. Brommers en scooters met benzinemotoren waren toen al niet meer toegestaan. Massaal waren de inwoners, ‘gemotiveerd’ door de lokale overheid, overgestapt op stevige, robuuste elektrische fietsen met een grote bagagedrager. Waarop onder meer manden met vis of kippen, kleine koelkasten, aquaria, houten kratten en mensen vervoerd kunnen worden. Een duurzaam transport- en vervoeralternatief.

Kolen

Een man, waarmee ik geregeld sprak, vertelde me dat het verplichten door de overheid van een elektrische fiets veel heeft bijgedragen aan een beter milieu. En het heeft de mensen bewust gemaakt van de grote uitdagingen waarvoor ook China staat om de wereld beter te maken. Ik vertelde hem dat ik bewondering had voor de daadkracht waarmee de verbetering van het milieu aangepakt waren. Maar dat de elektriciteit voor de fietsen opgewekt wordt door zwaar vervuilende kolencentrales die buiten de stad staan.

Micro en macro

De man knikte instemmend en aaide zijn witte kat die op zijn schoot lag. Op microniveau heeft Xiamen een enorme stap gemaakt en de mensen leven gezonder en langer dan voorheen. We kozen voor elektrische fietsen vanuit urgentie en ook om op korte termijn resultaat te boeken. Niets doen of wachten op wat anderen gaan ondernemen was geen optie. Ja, op macroniveau moet er in Xiamen en China nog veel verbeterd worden.

Witte kat

De witte kat op zijn schoot was rechtop gaan zitten en keek mij strak aan. Weet je, zei de man, dat kattenvlees goed is tegen een slechte huid… Zou u deze kat, wijzend op zijn kat, doden en opeten, vroeg ik hem. Dat is nu niet aan de orde want ik heb geen slechte huid was zijn antwoord.  

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. (+31 64 15 74 352, http://www.albertvanderweide.eu)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *