De Constructie Van De Wereld 130.

Mustang en e-bike

Onlangs ontmoette ik op een parkeerplaats aan de rand van een bos een man, die losjes tegen een oogverblindende lichtblauwe Mustang 289 ciu V8 stond. Mustang, de legendarische auto met benzinemotor die als oldtimer, mits goed onderhouden, bij verkoop een vermogen opbrengt. De man, die ik later Max mocht noemen, deelde bijna plechtig mee bezorgd te zijn over het klimaat en milieu. Hij vertelde in dit verband de voorgaande nachten te dromen over de aanschaf van een elektrische auto. ‘Ik wil zonder vervuiling gaan auto rijden om zo ook een bijdrage te leveren aan het afwenden van de klimaat- en milieucrisis’. Na een korte dramatische geladen stilte: ‘Deze Mustang zet ik op Marktplaats te koop.’

Tesla

‘Ik wil een elektrische auto van het merk Tesla’, zei hij en haalde een tablet uit zijn Mustang en klikte de site van het genoemde merk open. ‘Kijk dit is mijn droomauto. De Tesla Model X  Crossover SUV. In mijn netwerk is deze auto populair bij vrienden die het beste voor hebben met de toekomst van onze planeet. Met deze auto wordt ook het gebruik van fossiele brandstof terug gedrongen en de CO2-uitstoot beperkt.  Boordevol  innovatieve techniek verpakt in doelmatige en een tikje uitdagende design.’ En vervolgde met opwinding in zijn stem: ‘De Tesla Model X versnelt van 0 naar 100 kilometer per uur in 2.9 seconden.’

100.000 euro

De man raakte goed op dreef en vertelde mij dat de Tesla hem meer dan een tonnetje zou gaan kosten. ‘Dat lijkt veel’, zei hij. ‘Echter, de overheden hebben voor de nieuwe Tesla-bezitter fiscale voordelen verbonden aan de aankoop. Die uitgesmeerd over vijf jaar op kunnen lopen tot een flinke reductie op de aanschafprijs. Jawel, jawel een stimuleringssubsidie dus. Laten we het ook niet mooier maken dan dat het is. De klimaattransitie is ook gewoon een verdienmodel waar de mensen zoals ik met een goed gevulde bankrekening volop van profiteren’, zei hij. Daarna legde hij zijn tablet terug in zijn Mustang nam afscheid stapte in en reed weg het bos in.  

E-bike

Ik pakte mijn e-bike en fietste tegen de wind in terug naar de stad.

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. (+31 64 15 74 352, http://www.albertvanderweide.eu)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *