De Constructie Van De Wereld 106.

ALBERT & SONSBEEK 6

Deze column gaat over mijn kunstproject ALBERT & SONSBEEK dat zich van november 2016 tot november 2017 zal ontwikkelen.

De openbare ruimte en meer

Ons park Sonsbeek is van iedereen, hoor ik vaak. Wat is dan de rol en visie van de Gemeente Arnhem die immers de eigenaar van het park is? Ik maakte met de verantwoordelijk wethouder Ine Burgstede een afspraak om met haar te spreken over dit onderwerp. In mijn volgende column doe ik verslag.

Trouwen

Het park Sonsbeek blijkt het ideale decor voor het maken van trouw foto en videoreportages. Door de zichtlijnen, verschillen in hoge en lage beplanting, de watervallen, bruggen en het betoverende licht – kortom de romantische uitstraling- bied het park een veelheid van mogelijkheden. Ik fotografeerde een aantal van die reportages die in het park gemaakt werden. Met de focus op de bruid en bruidegom en de fotografen / filmers. Zij spraken afwisselend Nederlands en Turks of een taal die ik niet thuis kon brengen. Ik dacht soms dat het park verplaatst was naar een ander land en soms voelde Arnhem als een grote meeslepende kosmopolitische stad. Ik vroeg toestemming om het gebeuren te mogen fotograferen, die ik doorgaans zonder voorbehoud kreeg.

Ik was bij het intieme gebeuren met sensuele gebaren, de intense blikken van de geliefden en de suggestieve aanwijzingen van de fotografen. Bij deze column staat een foto’s waar een ‘drone’ met camera actief is. Later zag ik de foto’s en films die de ‘drone’ had gemaakt die een onderscheidende toevoeging zal vormen in de hele reportage. Het park, realiseerde ik me, is de openbare ruimte waarin zich de verschillende culturen die in Arnhem wonen of even aandoen zich presenteren, profileren en positioneren.

Na het maken van de reportages verlieten de luxe auto’s met daaraan het bruidspaar, ouders , tantes en ooms, neven en nichten en vrienden over de Zwanenbrug het park. Sonsbeek bleef achter en leek voor mij in afwachting van de volgende ceremonies en rituelen. Waarin eeuwige trouw, en alles wat daarbij komt kijken, ultiem en subliem in beeld wordt gebracht.

Radio en TV Arnhem

Door een mooi toeval, toeval is dat wat je toevalt legde me eens een Boeddhist me uit, maakte ik 9 ultrakorte televisie documentaires voor Radio en TV Arnhem – kortweg RTV Arnhem – over opvallende fenomenen in het park. RTV Arnhem is de plaatselijke zender die zich richt op nieuws, sport, evenementen en cultuur . In Amsterdam heeft AT5 dezelfde functie maar dan voor Amsterdam. Ik kreeg de ruimte van de omroep om als kunstenaar de korte documentaires over ALBERT & SONSBEEK te maken. Mijn onderwerpen zijn gerelateerd aan de deelgebieden ‘bewonderen, beheren en beleven’ van waaruit ik in het park werk. Ik vermijd, in de voorbereidende fase, zoveel mogelijk de kennis uit archieven en boeken. Als ik iets wil weten zoek ik een deskundige en ben eigenlijk permanent in dialoog met anderen die me tips geven of gevraagd of ongevraagd adviseren.

Als ik een onderwerp te pakken heb dan ga ik met mijn videocamera in het park opnamen maken. Parallel daaraan schrijf ik persoonlijke teksten. Vervolgens weef ik mijn filmfragmenten en teksten in elkaar. In de volgende fase spreek ik in de ochtend bij Bart Mandelsloot of Desi Abendanon beiden medewerkers van RTV mijn tekst in. In de namiddag van dezelfde dag monteren Piet Pluigers, ook medewerker van RTV, en ik de korte documentaires efficiënt in elkaar. Pieter en ik zijn inmiddels op elkaar ingespeeld.

Het begon, zo reeds gezegd, vanuit een mooi toeval en ontwikkelde zich tot een serie. De korte documentaires ontstaan vanuit een mate van relatieve autonomie en komen tot stand in samenwerking met een lokaal geworteld initiatief. Het is opgenomen in een groot geheel van informatievoorziening door en voor de inwoners van Arnhem. En voor iedereen van buiten die in Arnhem geïnteresseerd is. Mijn documentaires worden in deze context uitgezonden en verhoudingsgewijs door veel mensen gezien.

Geen probleem

Mag ik jullie samen met de honden fotograferen vroeg ik aan de jonge mannen in het park. “Zeker meneer geen probleem.” De honden werden geroepen. “Onze honden gehoorzamen omdat wij vaste regels hebben en lief voor ze zijn. Als je zelf grillig bent worden ze gevaarlijk. Geen probleem.”

“Mijn hond heet Baileys, dat vind ik lekker drankje en zijn hond Bentley omdat hij die auto’s zo mooi vindt”. De mannen en de honden poseerden als volleerde modellen. “Geen probleem meneer en succes met de foto’s. Maakt u van uw foto’s een boek, zou tof zijn. Honden zijn een beetje de plaatsvervangers van alles wat je bij mensen mist.”

Auteur: Albert Van Der Weide

Albert Van Der Weide is kunstenaar en woont en werkt in Arnhem. Hij exposeert en voert projecten uit in binnen- en buitenland. Tevens is hij werkzaam als bestuurder in het openbaar bestuur. Albert schrijft sinds 2009 columns voor Arnhem aan Zee. (+31 64 15 74 352, http://www.albertvanderweide.eu)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *